Werkvloer verandert door komst smartphone

1

Het functioneren van werknemers in Nederland is enorm veranderd door de komst van de smartphone. Vooral onder jongere werknemers vervaagt de grens tussen werk en privé door de smartphones.

Dit blijkt uit de nieuwe Randstad WerkMonitor, waarvoor Blauw Research onderzoek deed onder 810 werkenden in Nederland. De helft van de werknemers heeft er geen moeite mee om in privétijd bezig te zijn met werkzaken. Eerder bleek ook al uit onderzoek van Intermediair dat de komst van de smartphone ervoor heeft gezorgd dat werknemers zes uur extra met werk bezig zijn.

Volgens Randstad heeft op dit moment 40 procent van de werkenden een smartphone. Jonge, hoogopgeleide werknemers vinden het normaal om ook buiten werktijd voor hun werkgever actief te zijn, aldus Randstad. Ook hebben zij het gevoel dat van hen verwacht wordt dat zij altijd direct reageren op e-mail en telefoon. Bijna de helft van hen heeft het idee dat ze tekort schieten als ze dit niet doen.

Collegiaal

Altijd bereikbaar zijn voor telefoon of e-mail hoort er voor veel werkenden anno 2012 bij, maar dat heeft ook impact op collega’s. 84 procent van de werkenden vindt het vervelend als mensen hun telefoon opnemen of e-mail checken tijdens zakelijke besprekingen. Ook hier zien we een verschil tussen de generaties. De jongere werknemers vinden het wel acceptabel. Van hen geeft een derde aan te bellen en mailen tijdens besprekingen.

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.

1 reactie

  1. Wat is er eigenlijk nieuw? Eigenlijk alleen de snelheid. Dat is misschien wel leuk, maar gaat weer ten koste van de kwaliteit. Ik vind het ronduit onbeschoft als mijn gesprekspartner zich laat storen door mail of telefoongesprek. Als hij/zij dan ook nog eens de brutaliteit heeft op dat andere te reageren, zal ik daar zeker iets van zeggen. Zijn/haar belangrijkheid lijkt tot doel te hebben mij minder of onbelangrijk te maken. Daar pas ik voor. Ook “vroeger” werd er verwacht dat je buiten werktijd beschikbaar was maar meestal niet zo indringend als nu.