‘We moeten meer naar zelforganisatie toe’

2

Onze economie zit in een enorme systeemcrisis, en de enige manier om daaruit te komen, is door het collectief verhogen van bewustzijn, dat stelt transformatiegoeroe Jan Bommerez in de mei-editie van P&O Actueel Magazine.

Volgens Bommerez zijn organisaties veel te veel gericht op meer winst door efficiëntie. We zijn doorgeslagen in het straffen en belonen van werknemers. Bedrijven zouden zich meer moeten richten op human capital. ‘hun innerlijke potentieel helpen bevrijden, in plaats van ze een bonus te geven als ze een target halen of straf als ze iets niet doen.’

Medewerkers bevinden zich te vaak in een vijandige omgeving, stelt de transformatiegoeroe. Daardoor kunnen fantastische werknemers niet excelleren. ‘Denk je dat een rups zijn cocon verlaat in een vijandige omgeving? Precies zo is het met mensen. Die openen zich alleen wanneer ze zich niet angstig voelen’

Om dat te bereiken zouden organisaties zich meer moeten beweging richting zelforganisatie. Als leidinggevende moet je dat alleen faciliteren. Medewerkers moet de juiste omgeving geboden worden. ‘mensen optillen in hun bewustzijn zodat ze vanuit zichzelf dingen gaan doen, in plaats van omdat het moet van de baas’.

Lees meer over:

Over Auteur

Basti Baroncini schrijft met liefde over alle onderwerpen binnen het HR-vakgebied, maar zijn hart gaat pas écht sneller kloppen wanneer het gaat om strategie en om mensen. Sociale innovatie, duurzame inzetbaarheid, ontwikkeling & onderwijs, verandertrajecten, draagvlak, communicatie en leiderschap zijn voorbeelden van onderwerpen waar hij graag over schrijft.

2 reacties

  1. Ad de Beer op

    Bommerez die tot mijn verbazing van motivatietrainer, via MLM distributeur nu ineens transformatiegoeroe is, heeft wel groot gelijk.
    Het is alleen de vraag of de P&Oers die vastzitten in de paradigma’s van jaren ’80 de stap naar 21e eeuw denken en handelen kunnen maken.

  2. wil'fred bastiani op

    Controle is gerelateerd aan intelligentie. Hoe hoger de integrale intelligentie, des te hoger de order en reciprook daaraan de mate van (gevoelsmatige) controle. Deze levels van controle impliceren voor de minder intelligenten complete chaos in de zin van onherkenbaarheid en onhanteerbaarheid. Dientengevolge zullen dergelijke individuen zo snel en ook ‘zo laag mogelijk’ – qua order – controle opeisen omdat ze anders verzuipen. Daarmee de ander, de meer intelligentere veelal negerend en disrespecteren op hun kwaliteiten die wel in staat zijn deze lagere orders en daarmee de controle ~ veelal symptomenniveau ~ los te laten. Naar David Bohm’s ‘BeYond Limits’. Zie boek : http://goo.gl/8JoH2i