Waarom sociale media onze werkrelaties bedreigen

0

Beloningsspecialist Paul Hebert ziet dat HR steeds meer aandacht krijgt voor big data, ATS-systemen en andere HR-software. Echter, zo constateert hij, HR gaat het meeste problemen krijgen met mensen.

In medewerkers wordt minder geïnvesteerd dan in machines. Als er geïnvesteerd wordt in training voor medewerkers is het vaak om hen vertrouwd te maken met nieuwe machines of softwarepakketten. Ironisch, vindt hij.

Dunbars Number

HR moet zich meer gaan bezighouden met mensen en hoe zij functioneren. Hebert kwam tot dit inzicht na het lezen van het artikel “The Limits of Friendship”.

In dit artikel staat Dunbars Number, de theoretische notie dat een mens ongeveer 150 betekenisvolle relaties kan onderhouden, centraal. Dit is voor mensen en organisaties relevant. Organisatorische eenheden zouden uit niet meer dan 150 personen moeten bestaan, anders worden zij minder effectief.

Onderhouden sociaal kapitaal
In het artikel vertelt professor Dunbar over het onderhouden van 150 contacten in relatie tot sociale media:

“De hoeveelheid sociaal kapitaal die je hebt staat vrijwel vast. Het onderhouden van dit kapitaal vergt een tijdsinvestering. Als je een connectie krijgt met meer personen verspreid je je sociale kapitaal over die personen. Hoe meer personen, hoe minder het kapitaal dat zij van je krijgen. Als je bezig bent met, ook al zijn het maar kleine handelingen, het liken van posts, reageren op of delen van posts van je alsmaar uitdijende netwerk, heb je minder tijd en capaciteit voor je inner circle.”
Het virtuele netwerk krijgt steeds meer aandacht. En dat gaat ten koste van de live contacten. Dat kan in potentie leiden tot minder effectieve communicatie op de werkvloer. Professor Dunbar waarschuwt:

“Als je veel tijd online doorbrengt krijg je wellicht niet voldoende ervaring met communiceren in groepen. Daar is nu al wat bewijs voor gevonden dat dit echt gebeurt. Het is goed voorstelbaar dat we minder sociaal zullen worden in de toekomst, terwijl we juist socialer moeten worden gezien alle ontwikkelingen. Hoe meer onze face-to-face vrienden vervangen worden door virtuele vrienden, hoe kleiner Dunbars number wordt.”

4 vragen

Dit heeft uiteraard gevolgen voor de arbeidsorganisatie. Herbert raadt HR-professionals aan om over de volgende zaken na te denken:

  • Hoe manage ik de organisatiestructuur zodanig dat geen problemen met sociale connecties ontstaan?
  • Hoe identificeer ik medewerkers die mogelijk een probleem hebben met socialisatie, omdat zij het grootste deel van hun leven online hebben doorgebracht?
  • Welke training hebben managers nodig om te begrijpen wat dit voor effect heeft op groepsdynamiek?
  • Welke opties zijn er om de effecten van toenemend virtueel werken te beperken?

Je verdiepen in mensen en groepsdynamiek is belangrijker voor het toekomstige succes van de organisatie dan het begrijpen van de verschillen tussen verschillende softwarepakketten, zo sluit Hebert af.

Bron:Fistful of Talent

Lees ook: Gebruik sociale media voor het opbouwen van sociaal kapitaal

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.