Vordering tot verwijdering documenten uit personeelsdossier afgewezen

0

Een werkgever die een officiële waarschuwing uit een personeelsdossier verwijdert, hoeft niet alle stukken over de kwestie te verwijderen. Het personeelsdossier is mede bedoeld om bij te houden hoe de arbeidsrelatie verloopt.

De situatie

Een thuishulp wordt door de werkgever aangesproken op het niet juist declareren van zorguren. Ze krijgt een officiële schriftelijke waarschuwing wegens fraude. Na een discussie over de kwestie neemt de werkgever het woord ‘fraude’ terug en verwijdert de officiële waarschuwing uit het personeelsdossier. Er komt een nieuwe brief voor in de plaats.

De vordering

De werkneemster wil dat naast de officiële waarschuwing ook alle andere stukken over de  beschuldiging van fraude definitief uit haar personeelsdossier verwijderd worden. Ondanks de verwijdering van de officiële waarschuwing vindt ze dat er teveel belastende stukken in haar dossier achterblijven. Omdat de werkgever dat niet wil doen, stapt de werkneemster naar de kantonrechter.

Het oordeel

De kantonrechter wijst de vordering van de werkneemster af.

Een werkgever is bevoegd een personeelsdossier bij te houden en zelf  te bepalen wat daarin wordt opgenomen. Daarbij wordt de werkgever beperkt door de Wet bescherming persoonsgegevens (Wbp) en het goed werkgeverschap uit het Burgerlijk Wetboek. De werknemer kan zich alleen verzetten tegen opname van informatie in het dossier als de werkgever handelt in strijd met die regels. Volgens de rechter heeft de werkgever in ieder geval niet in strijd met de Wbp gehandeld.

De rechter kijkt daarom of de werkgever zich wel als goed werkgever heeft gedragen door te weigeren om de overige stukken uit het personeelsdossier te verwijderen.

Het is voor de werkgever van belang om in een personeelsdossier bij te houden hoe de arbeidsrelatie verloopt. In dit geval is het onderwerp, het ontstaan, het verloop en de uitkomst van het geschil vastgelegd in het dossier. Daarmee wordt voorkomen dat achteraf onjuiste verhalen ontstaan die niet meer kunnen worden weerlegd. Het is dus ook in het belang van de werkneemster dat de stukken in het dossier blijven. Zeker omdat de werkgever heeft toegezegd de uitgebreide brief van de werkneemster over de onjuiste beschuldigingen ook in het dossier op te nemen. De rechter vindt dat het argument dat de werkneemster last van de informatie in het dossier zou kunnen hebben bij een toekomstige sollicitatie, niet genoeg gewicht in de schaal legt.
De kantonrechter oordeelt dat de werkgever niet in strijd met het goed werkgeverschap heeft gehandeld door de overige stukken in het personeelsdossier te laten.

JAR 2010/282
Kantonrechter ‘s-Gravenhage
Personeelsdossier, correctierecht
Eerste aanleg
6 oktober 2010

* JAR 2006/273

Door mr. Ingrid Kooijman

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.