Vijf HR tech trends

0

Aan de vooravond van het tech event ‘HR Goes Digital’ praten twee experts je vast bij over een paar belangrijke tech-ontwikkelingen.

ATS: ietsje minder toeters en bellen

De ondersteunende taken van recruiting, zoals het inplannen van een afspraak met een kandidaat, ligt vaak nog in mensenhanden, maar zullen in de nabije toekomst volledig door technologie worden overgenomen. Een Applicant Tracking System (ATS) maakt nu al een slimme voorselectie uit honderden cv’s. Maar welk systeem kies je? Het zijn er namelijk veel, heel erg veel. En lang niet alle ATS’en doen wat ze beloven: het sollicitatieproces eenvoudiger en persoonlijker maken. ‘Eerder het tegenovergestelde’, is de ervaring van Michel Rijnders, chief data officer bij Endouble. ‘Er worden te veel functionaliteiten opgehangen aan het systeem, waardoor medewerkers er werk bij krijgen in plaats van dat ze werk bespaard blijft. Als een ATS-systeem dicteert wat je moet doen, geeft dat grote ergernis.’ Rijnders’ advies is dan ook simpel: ‘Koop niet de volledige toolkit als je al die toeters en bellen niet gebruikt.’

Computerselectie: neutraal en snel

Iemand aannemen op basis van een ‘klik’? Dat is een gruwel voor Google’s personeelschef Laszlo Bock. Google baseert wie het aanneemt in de eerste plaats op harde data en algoritmen die zijn herleid uit succesvolle wervingen. Computers doen het namelijk niet alleen sneller, ze doen het ook beter, zegt hij in zijn boek ‘De toekomst van werk’. Of eigenlijk: HR-specialisten met de juiste tools doen de job beter dan managers, omdat die in de ogen van Bock korte-termijndenkers zijn en ze vooral mensen aannemen die op henzelf lijken.
Recruitment technology specialist Oscar Mager is het daarmee eens: ‘Mensen overschatten zichzelf nog wel eens als het op beoordeling aankomt.’ Hij tipt de technologie van startup Clearwater die micro-expressies vertaalt naar persoonlijkheidskenmerken. ‘Een MBTI-persoonlijkheidsassessment van een uur wordt zo teruggebracht tot drie minuutjes. De techniek wordt extra interessant als je hem koppelt aan een video-interview waarin je heel gericht vragen stelt.’ Een computer heeft bovendien geen bias, vervolgt hij. Van soft skills tot de persoonlijkheid tot de symmetrie van iemands gezicht – of iemand mooi is. Een buitenlandse naam, gedateerd kapsel of geboortejaar. ‘Een computer ziet het allemaal, maar plakt er alleen een oordeel op als hij zo is geprogrammeerd.’

Communicatietools: wie van de twee?

Yammer heeft het als kantoornetwerk niet gemaakt. Toch bestaat er volgens Oscar Mager dringend behoefte aan een platform dat de belangrijkste HR- en wervingstools samenbrengt en met elkaar laat praten. Zelf is hij fan van Slack, een online communicatietool, of in goed tech-jargon een ‘collaboration hub’, die oude servers en mailsystemen kan vervangen en waarin alle documenten, conversaties en mensen doorzoekbaar zijn. Slack is makkelijk te koppelen aan andere diensten als Google Drive en Dropbox. Facebook zette vorige maand de aanval in op Slack met de lancering van Facebook Workplace.

Robotrecruiters en chatbots

Zoetjesaan gaan matching-algoritmes en chatbots de recruiter vervangen. Oscar Mager noemt de startup Workshape, een doorzoekbare database van tech-personeel, waar geen cv of recruiter meer aan te pas komt. We Match IT doet iets soortgelijks: een zelfservice platform dat met een slim match-algoritme werkgevers koppelt aan IT-professionals. En chatbot Tara, zo vertelt Rijnders, helpt bedrijven om werk aan freelancers te matchen. ‘Aan de helft van het werk komt geen mens meer te pas.’  En dat wordt alleen nog maar meer, omdat Tara al chattende bijleert. Op den duur moeten preselectie, opdrachtverheldering, offerte, matching en planning automatisch verlopen.

De wereld je database

Eigen databases bijhouden wordt ouderwets nu het hele internet je database kan zijn, zegt Michel Rijnders. Grote voordeel: realtime informatie waaruit je met slimme zoekmachines voorspellingen kunt doen of iemand bereid is van baan te switchen of waarmee je hem kunt verleiden. Talentbin, recent overgenomen door Monster, is zo’n ‘people aggregator’, die alle informatie over kandidaten verzamelt. Talentbin claimt kandidaten te vinden die niet op LinkedIn staan; de droom van elke recruiter. Maar pas wel op met privacy, zegt Rijnders. Als een bedrijf als Monster een IT’er ongevraagd een mail stuurt, druist dat in tegen spamwetgeving.

  • Voor het congres HR Goes Digital op 24 november zijn geen plaatsen meer beschikbaar. Wegens de grote belangstelling wordt het event herhaald. We houden je op de hoogte. Je kunt je nog wel op de reservelijst laten zetten hier >>>
  • Oscar Mager is recruitment technology specialist en oprichter van Evertalent
  • Michel Rijnders is chief data officer bij Endouble en blogger over tech op HRlog.nl

Lees ook: Door digitalisering gaan oude hr-processen overboord

Lees meer over:

Over Auteur

Annet Maseland is freelance-redacteur van XpertHR Actueel. Ze schrijft al jaren over HR en personeelszaken.