Telewerken kan bij meer dan helft bedrijven

0

Telewerken, waarbij medewerkers buiten de bedrijfsvestiging via internetsystemen kunnen werken, kan bij zes op de tien bedrijven. In 2012 bood 59 procent van de bedrijven met 10 of meer werknemers de mogelijkheid te telewerken. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

ICT

Vooral bedrijven in de financiële en ICT-sector ondersteunen telewerken op grote schaal. In beide branches betreft het negen op de tien bedrijven. Het vele gebruik van computers bij het werk in deze sectoren vergemakkelijkt het aanbieden van telewerkfaciliteiten.

Bouw
In sectoren waarbij een groot deel van het personeel fysiek aanwezig moet zijn, doen bedrijven veel minder aan telewerken. Zo komt telewerken in de bouw bij minder dan de helft van de bedrijven voor. Hekkensluiter is de horeca waar ruim een kwart van de bedrijven over telewerkfaciliteiten beschikt.

Verdubbeld
Het aandeel bedrijven waar telewerken voorkomt, is in 2012 ten opzichte van 2010 niet meer gegroeid. Tussen 2004 en 2010 nam het aandeel bedrijven met telewerkers sterk toe. In 2004 bood nog maar een kwart van de bedrijven gelegenheid tot telewerken, in 2010 was dat ruim 60 procent. Dit betekent dat in 6 jaar tijd het aandeel bedrijven met telewerkers meer dan verdubbeld is.

Europese Unie
Het aandeel bedrijven in Nederland dat telewerken ondersteunt, ligt iets onder het gemiddelde van 60 procent in de Europese Unie. Finland heeft naar verhouding de meeste bedrijven met telewerkfaciliteiten: bij acht op de tien bedrijven is sprake van telewerk. In Frankrijk en Spanje daarentegen is het aandeel bedrijven met telewerkers betrekkelijk laag.
ANP
Lees ook: 5 trends die de toekomst van werk bepalen

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.