Sterke daling ICT-vacatures, vraag naar projectmanagers blijft

0

Het aantal ICT-vacatures in Nederland is over het tweede kwartaal van 2012 gedaald met 22%. Wel blijft de vraag naar projectmanagers onverminderd overeind. Dat blijkt uit een analyse van Yacht van de ICT-arbeidsmarkt over het tweede kwartaal van dit jaar.

Na groei in het eerste kwartaal was in maart het aantal ICT-vacatures bijna gelijk aan dat van maart 2011. Daarna is het aantal vacatures fors gedaald. In februari 2012 groeide het vacatureaanbod nog voor de meeste ICT-functies.

‘Nu meer projecten’
In de eerste maanden steeg het aantal vacatures voor de functie van projectmanager al en die vraag blijft nu doorzetten. Volgens competence director Erik-Jan Monshouwer van Yacht is het voorjaar traditioneel de periode om projecten op te starten.  ‘Het lijkt er op dat er meer projecten worden opgestart dan een jaar geleden. Organisaties willen vervanging van systemen niet langer uitstellen. Juist nu moeten en willen ze de concurrentie voor blijven’, zegt Monshouwer.

Security
De overheid gaf onlangs aan dat met nieuwe ICT-projecten noodzakelijke besparingen kunnen worden doorgevoerd en dat meer diensten digitaal kunnen worden aangeboden. Wel zou er een tekort zijn aan goed gekwalificeerde ICT-personeel op securitygebied. Monshouwer: ‘Wij zijn van mening dat er voldoende capaciteit beschikbaar is in de ICT-arbeidsmarkt vandaag de dag en dat er ook voldoende ICT-ers zijn die in zijn voor een nieuwe uitdaging. Het is echter de kunst ze te vinden, te investeren in eventuele opleidingen en ze naast goede arbeidvoorwaarden, de juiste ontwikkeling aan te bieden in een arbeidsmarkt die minder fluïde is geworden.’

Afname in alle branches

De daling van het aantal ICT vacatures is te zien in alle branches. De flinke stijging die zichtbaar was in 2011 in de industrie en energie & telecom is gestokt, maar blijft wel boven het niveau van 2010. Begin vorig jaar trok de Zakelijke Dienstverlening nog flink aan en ook dat neemt volgens Yacht nu af. ‘De afname van het aantal vacatures betekent minder instroom van nieuwe medewerkers en daarmee minder nieuwe inzichten. Uiteindelijk is het gunstig voor organisaties om een regelmatige toestroom van nieuwe inzichten en kennis te organiseren om wendbaar en innovatief te blijven.’

Leider en manager
Volgens Yacht is er een opmerkelijk verschil tussen het aantal vacatures voor de functies projectleider en projectmanager. De projectleider laat een daling zien van -29% en de project manager een stijging van 30%. Dat betekent volgens Yacht dat er meer vraag is naar zwaardere profielen, meer ervaringsjaren met specifieke kennis van een branche.

Bron: Yacht

 

 

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.