Smartphones vaak oorzaak van lekken bedrijfsgegevens

0

We weten allemaal dat online werken niet helemaal veilig is, maar toch steken bedrijven nog vaak de kop in het zand. Telefoons van werknemers vormen een zwakke schakel in databescherming, maar hier wordt niet altijd tegen opgetreden. De schade van een hack kan per geval duizenden euro s kosten.

De mobiele telefoons van werknemers zijn een bron van vele datalekken. Toch blijven bedrijven vaak achter in het beveiligen van mobiele telefoons. Slechts 36 procent van de respondenten in het onderzoek The Economic Risk of Confidential Data on Mobile Devices in the Workplace geeft aan dat hun organisatie gevoelige of vertrouwelijke informatie op mobiele telefoons van medewerkers actief beschermt. Ook hebben de meeste bedrijven geen richtlijnen voor de toegang van werknemers tot bedrijfsinformatie.

Veiligheidsrisico’s mobiele telefoons op de werkvloer

Dit komt simpelweg doordat veel bedrijven niet op de hoogte zijn van de risico’s die mobiele telefoons op de werkvloer met zich meebrengen. 74 procent van de respondenten geeft aan dat de mogelijkheid om toegang te krijgen tot gevoelige of vertrouwelijke bedrijfsinformatie via mobiele telefoons in de afgelopen twee jaar hard is gegroeid. Toch doen ze er weinig aan om deze informatie te beschermen.

‘Gevaren’ voor bedrijfsinformatie

De meest voorkomende ‘gevaren’ voor bedrijfsinformatie zijn het installeren van malware op telefoons (software die computersystemen kan verstoren) en het stelen van informatie zoals inlogcodes. Als medewerkers apps downloaden voor zakelijk- en privégebruik, kunnen deze apps malware bevatten die maanden of zelfs jarenlang onopgemerkt blijven. In de tussentijd kan deze malware bedrijfsprocessen verstoren, IT-storingen veroorzaken en gevoelige of vertrouwelijke gegevens inzien.

Kosten van malware infectie

Het is natuurlijk lastig om aan te geven wat een door malware geïnfecteerde telefoon precies kost, maar het onderzoek komt met een duidelijk gemiddelde: Malware op een mobiel apparaat van een medewerker kost een bedrijf gemiddeld $9485. Als de hackers ook daadwerkelijk gevoelige of vertrouwelijke gegevens in handen krijgen, dan kunnen de kosten oplopen tot gemiddeld $21.042 per telefoon. De kosten die hierin zijn meegenomen, zijn de kosten van de helpdesk, het verlies van productiviteit en de waarde van de gegevens.

Bron: onderzoek The Economic Risk of Confidential Data on Mobile Devices in the Workplace

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.