Personeelstrends van 2014

0

Maria Genova belde een rondje langs kenners uit de wereld van HR, en schetst een vergezicht op een medewerkerslandschap. Hierbij 6 trends voor 2014, waarvan we er 2 uitlichten.

1. Strategische personeelsplanning

2. Van vast naar flexibel

3. Minder werkende jongeren

4. Duurzame inzetbaarheid en opleidingen

5. Nieuwe verzuimwetten

6. Aandeelhouderschap voor medewerkers

Strategische personeelsplanning
‘Strategische personeelsplanning wordt in 2014 onvermijdelijk’, zegt Ingrid Kerr, die als interim-manager bij organisaties in diverse branches in de keuken mag kijken. ‘Strategisch personeelsplanning betekent dat je analyseert of het personeelsbestand past op de toekomstige taken van de organisatie. Deze trend komt door de opgave dat de krimp onvermijdelijk is, maar dat tegelijkertijd het werk moeilijker en complexer is en dat het ook nog sneller uitgevoerd moet worden. Met andere woorden: organisaties moeten meer met minder mensen.’ De trend van strategische personeelsplanning is al ingezet door verschillende gemeentelijke organisaties. ‘Gemeenten moeten krimpen en tegelijkertijd krijgen ze veel nieuwe taken van de provincies. Ze kunnen niet anders dan de functieomschrijvingen loslaten en op kennisgebieden inzetten’, zegt Kerr.

Aandeelhouderschap voor medewerkers
Aandeelhouderschap voor medewerkers is een interessant middel om bedrijven voor de toekomst te versterken en mensen aan het bedrijf te binden. Uit een recent onderzoek bleek dat een derde van de werknemers bereid is om salaris in te leveren als ze hun baan behouden. Dat in een crisis werknemers salaris moeten inleveren, is soms onontkoombaar, maar als het weer goed gaat, dan gaan de winsten naar de grootaandeelhouders. Stichting SNPI vindt dat in ruil voor een loonoffer de medewerkers aandeelhouder mogen worden. ‘Laat het personeel loon ruilen voor aandelen. Dat motiveert bovendien nog eens extra om de onderneming uit de crisis te helpen. Gaat het weer beter met de onderneming, dan zal iedereen evenredig meeprofiteren’, zegt SNPI-directeur Pascale Nieuwland.

Een uitgebreid artikel over de personeelstrends van 2014 verschijnt deze maand in Praktijkblad Ondernemingsraad.

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.