Overprikkeling brein door voortdurend gebruik ICT

1

Slimmer Leren heeft in organisaties alleen succes als we weten hoe het menselijk brein werkt. Zo maar technologische snufjes inzetten, kan leiden tot overbelasting van ons brein. En zelfs tot een lagere productiviteit en ineffectiviteit.

Professor Theo Compernolle vertelt hierover tijdens het Nationaal Opleiding & Ontwikkeling congres dat op 27 maart 2014 plaatsvindt in Utrecht.

Technologieën zoals e-mail, sms en (mobiele) telefoon zijn bedoeld om ons werkende leven en Slimmer Leren binnen een organisatie makkelijker te maken. Op zich is er ook niets mis met deze technologische hulpmiddelen, zolang we er maar goed mee omgaan. Daar wringt echter de schoen. Veel mensen zijn zich er niet van bewust dat ons brein overbelast raakt door de voortdurende stroom van informatie. Professor Theo Compernolle gaat daarom tijdens het congres O&O in op ICT als ‘vriend en vijand’ van Slimmer Leren.

Onvoldoende reflecteren

Een continue input van e-mail, sms en (mobiele) telefoon maakt ons brein reactief en traag. En chronisch licht gestrest, stelt Compernolle. Een reactief brein reageert primitiever op situaties die zich voordoen. We gedragen ons irrationeler, zijn meer vooringenomen en laten ons sneller misleiden door onze emoties. Voortdurend verbonden zijn met ICT zorgt ervoor dat we onvoldoende reflecteren op onze handelingen en beslissingen. Daarnaast werken deze technologieën multitasken in de hand. Vooral e-mail kan erg storen tijdens het werk. Volgens onderzoek zorgt multitasken ervoor dat we vier keer langer bezig zijn met een bepaalde taak, en dat de resultaten slechter zijn. Compernolle is daarom een groot voorstander van e-mail checken op vaste tijdstippen en van singletasken.

Professor Theo Compernolle is arts, neuropsychiater en psychotherapeut. En betrokken bij diverse management- en executive opleidingen in binnen- en buitenland. Hij is spreker tijdens het congres O&O op 27 maart in Utrecht. Meer informatie.

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.

1 reactie