Markt freelance ICT’ers groeit met horten en stoten

0

De freelance ICT-markt kan positief op de eerste helft van 2010 terugkijken. Ondanks terugval van de vraag naar interim ICT-specialisten in april en mei heeft de Flex-index van freelance vacaturesite IT-Contracts in 6 maanden tijd maar liefst 23 indexpunten winst weten te boeken tot het huidige niveau van 90 punten.

Ter vergelijking: in 2009 fluctueerde de vraag tussen 59 en 77 indexpunten met een gemiddelde van 67 punten. Opvallend is dat het hoogste punt vorig jaar in maart werd bereikt en ook dit jaar is maart (voorlopig) de best scorende maand geweest met 97 indexpunten (januari 2008=100 punten).

Terugvallen
Het niveau van de vraag naar freelance IT’ers ligt dus substantieel hoger dan vorig jaar maar toch is er geen sprake van continu groei. Periodes van groei worden steeds gevolgd door terugvallen, zoals afgelopen april en mei. De behaalde winst wordt zo weer (deels) ingeleverd en daardoor is het sentiment in de markt ook maar gematigd positief. Afgelopen maand juni was weer een goede maand voor freelance ICT-specialisten; de vraag naar hun flexibele inzet is weer fors toegenomen.

ICT-specialisten intensief op zoek
De gebruikersintensiteit schommelde de afgelopen 6 maanden tussen 201 en 242 indexpunten. Deze index maakt inzichtelijk hoeveel moeite het ZZP’ers kost om een nieuwe opdracht te vinden en is onder andere opgebouwd uit gerichte zoekopdrachten, respons op aanvragen en CV-updates. De huidige stand van deze index geeft aan dat zelfstandige ICT-specialisten zeer intensief zoekend zijn naar nieuwe projecten.

Vooral projectmanagers en ontwikkelaars zijn momenteel enthousiast op zoek naar een nieuw uit te voeren project. Met name in de eerste maanden van dit jaar was de vraag naar dit type ICT-specialist ook relatief groot, maar nu lijkt het aanbod weer groter te zijn dan de vraag. Veel nieuwe projecten zijn inmiddels opgestart en nu is juist de vraag naar Testprofessionals en Business Consultants groot.

Voorlopig nog geen structureel aanhoudende groei
Ondanks de substantieel grotere vraag naar interim IT’ers in vergelijking met 2009 blijft de sector erg volatiel. Met het voortduren van de financiële crisis, de verzwakte euro, de kabinetsformatie en de daarmee gepaard gaande onzekerheden, lijkt structureel aanhoudende groei op korte termijn niet haalbaar. De verwachting is dat de 100 indexpunten dit jaar wel gepasseerd zal worden, maar pas tegen het einde van het jaar.

De IT-Contracts Flex-index toont niet alleen de vraag naar flexibele ICT’specialisten maar geeft daarnaast ook inzicht in de gebruikersintensiteit. Deze gebruikersintensiteit is samengesteld uit o.a. bezoekersaantallen, bekeken vacatures, gerichte zoekopdrachten, respons op aanvragen, terugkeerfrequentie en CV-updates. Het niveau van januari 2008 is gesteld op 100 punten.
 

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.