HR met een vijfde gekrompen

0

Personeelsafdelingen zijn in de afgelopen 10 jaar met gemiddeld ruim een vijfde gekrompen. Dat melden organisatieadviesbureau Berenschot en HR Strategie op basis van onderzoek onder 143 personeelsmanagers.

1 op 75

De krimp past volgens de onderzoekers in de trend dat medewerkers en managers zelf meer verantwoordelijk worden voor personeelsvraagstukken. In 2012 hadden organisaties gemiddeld 1 personeelsmedewerker op 75 werknemers; in 2002 was dit nog 1 op 58.

Automatisering
Het afgelopen decennium was er veel aandacht voor het verbeteren en automatiseren van personeelsprocessen, zegt organisatieadviseur Johan van Dam van Berenschot. ‘ Daarnaast zijn steeds meer personeelstaken bij het management neergelegd.’

Tijdelijke contracten
Hoe meer tijdelijke krachten, hoe minder beleidsmedewerkers op de personeelsafdeling, ontdekten de onderzoekers tevens. Wel neemt het aantal administratieve krachten dan toe. ‘ Daar waar personeelsmanagers van oudsher een belangrijke rol spelen bij de capaciteitsplanning, beloningsbeleid, werving en selectie van het vaste personeel, staan ze met betrekking tot de flexibele schil enigszins buiten spel’ , aldus de onderzoekers.’

Kwaliteitsproblemen
Er is minder ruimte voor personeelsbeleid en opleidingen in organisaties waar relatief veel gebruik wordt gemaakt van tijdelijke krachten. Hoewel de inzet van flexibele krachten op korte termijn voordelig lijkt te zijn, kan het volgens de onderzoekers op lange termijn voor kwaliteitsproblemen zorgen.

ANP / Berenschot

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.