HR-apps voor smartphones sterk in opmars

0

Online verlof aanvragen, salarisstroken altijd beschikbaar, eigen personeelsdossier inzien en op ieder gewenst tijdstip handig declaraties doorgeven. Dankzij innovatieve online applicaties voor smartphones, de zogeheten ‘apps’, kunnen medewerkers altijd en overal makkelijk zelf hun HR-zaken regelen.

Applicaties maken voor smartphones (en pda’s) kan al ruim 10 jaar, maar pas sinds de laatste paar jaar zijn applicaties in iPhone-style eenvoudig toegankelijk voor iedereen. Nu al downloadt ruim 33% van het snel groeiende aantal smartphone- en tablet-gebruikers minimaal 1x per maand een aantal apps. Aangezien steeds meer organisaties het nieuwe werken omarmen, groeit de behoefte om overal en op alle momenten te kunnen werken en wordt er dus meer en meer gewerkt via mobile portals, tablets en smartphones.

Ook de nieuwste toepassingen binnen e-HRM komen nu beschikbaar in de vorm van apps. Medewerkers kunnen hiervan gebruikmaken om bijvoorbeeld intern nieuws te lezen, verlof aan te vragen, declaraties in te dienen, bruto-nettoberekeningen uit te voeren en de nieuwste interne vacatures te bekijken.

Recent onderzoek van Forrester Research laat zien dat 41% van de ondervraagde organisaties zelf een app wil aanbieden. Leveranciers van e-HRM-oplossingen springen op die wens in door apps te ontwikkelen die ook in huisstijl geleverd kunnen worden.

Vorig jaar heeft Launch! Human Capital Management apps in de markt gezet voor HR self service, gekoppeld aan SAP HCM. Daarmee kunnen werknemers verlof aanvragen (incl. goedkeuring, saldi, verlofoverzicht overige teamleden), ziek-/herstelmeldingen doen en tijdschrijven (alle uren aan-/afwezigheid). De apps draaien op iPhone, Android en BlackBerry smartphones.

Afgelopen maand heeft CTB Personele Systemen voor het salaris- en HRM-systeem Cobra een app gelanceerd. Daarmee kunnen verlofaanvragen en declaraties worden ingediend, kopieën van identiteitsbewijs en foto’s voor het smoelenboek worden ingestuurd en alle loonstroken worden bekeken. Tevens is er integratie met social media als Linkedin, Facebook, Twitter, etc. De app is in eerste instantie alleen beschikbaar voor de iPhone en de iPad, maar binnenkort zullen er ook versies beschikbaar komen voor de overige platforms als Android en BlackBerry.

Volgende maand zal Raet een app op de markt brengen waarmee medewerkers onder meer declaraties kunnen indienen, verlof kunnen aanvragen en hun digitale strook kunnen inzien. Tegelijkertijd komt er functionaliteit voor de leidinggevenden om aanvragen goed te keuren, medewerkergegevens in te zien en bezettingsoverzichten te raadplegen. De app zal te gebruiken zijn met iPhone, Android en BlackBerry. Op 31 mei wordt op de Raet-klantendag de eerste presentatie gegeven. Raet had al een app om snel om te kunnen rekenen van bruto naar netto en vice versa.

CTB Flex komt binnenkort met de Flex App voor de flexbranche. Met deze oplossing kunnen flexwerkers niet alleen vacatures raadplegen, maar ook inschrijven, solliciteren, uren verwerken en salarisgegevens tonen. Daarnaast biedt deze oplossing integratie met social media als Twitter en is het zoeken naar vacatures en uitzendvestigingen met behulp van een GPS-locatie mogelijk. De applicatie, inclusief look and feel, is volledig op maat te maken voor iedere uitzendorganisatie. Momenteel wordt door uitzendbureau Unique al proefgedraaid met de Flex App.

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.