Een dag vol innovatie in HR

0

Het is kwart voor tien en de grote Fokker Hangar, niet op Schiphol maar in Den Haag, begint langzaam vol te stromen voor de tweede editie van het congres Emerce eHRM. Koffie en ontbijtkoek vinden nog gretig aftrek als de bel gaat voor de start van het programma.

Dagvoorzitter Bas Westland van e-people belooft een dag vol van innovatie in HR en recruitment en kondigt de eerste spreker aan: Paul Iske van de Universiteit in Maastricht. Paul is onder meer oprichter van het Instituut voor Briljante Mislukkingen en verkondigt stellig dat innovatie niet mogelijk is zonder mislukkingen.

Innoveren met vallen en opstaan

Angst voor fouten staat nog steeds heel veel innovaties in de weg. Paul vertelt dat in ontwikkelingslanden weinig initiatieven tot stand komen omdat men bang is om de schaarse middelen te verspillen. Maar ook dichter bij huis is vaak weinig begrip voor mislukkingen. Zo moet je in de VS minstens één keer failliet gaan om mee te tellen, maar in ons eigen land word je dan al snel afgeschilderd als een loser. En dat terwijl ondernemers die opnieuw beginnen vaak vele malen succesvoller zijn dan starters.

Ook in het domein van HRM spelen we vaak op zeker. Een mooi voorbeeld is het beoordelingsgesprek. Volgens Paul een zeer middelmatig instrument dat, net als de basisschool, creativiteit en productiviteit direct de kop in drukt. Medewerkers weten vooraf precies wat ze moeten doen en laten het ook vaak daarbij.

Voor innovatie is dus lef nodig, maar ook creativiteit en een open blik naar buiten. Combinaties van inzichten leiden vaak tot de meest briljante mislukkingen, maar ook tot de beste ontdekkingen. Wat je ook doet, sluit Paul af, failure is always an option!

UWV stapt over op e-HRM

Na de plenaire opening splitst het programma zich op in een aantal tracks; online recruitment, e-HRM en Het Nieuwe Werken. Ik besluit de sessie te bezoeken van het UWV over een grootschalige introductie van e-HRM. Jaques Hylkema, HR director van het UWV, vertelt dat de organisatie na een grote reorganisatie heeft besloten over te stappen op e-HRM. Voor het UWV betekent dit direct toegang tot actuele personeelsgegevens voor de medewerkers op alle locaties. E-HRM zorgt dus voor efficiency, maar ook voor meer transparantie in de relaties tussen medewerkers en managers. Zo hoeft een medewerker zijn manager niet meer lief aan te kijken voor een vrije dag maar kan hij op het systeem vertrouwen voor een eerlijke afhandeling van zijn aanvraag.

Op de vraag waarom is gekozen voor e-HRM binnen het UWV is Hylkema glashelder: het levert veel gemak op voor de medewerker, maar de opgelegde bezuinigen vanuit Den Haag en de noodzaak om kosten te besparen gaven uiteindelijk de doorslag. Dit zorgde er bovendien voor dat e-HRM vrij snel door de volledige organisatie werd geaccepteerd.

Tijd voor koffie en even bijpraten met andere bezoekers. Wat doet u hier eigenlijk is mijn vraag. Op zoek naar nieuwe innovatieve vormen van HR is steevast het antwoord. Daar kan ik mee leven en na wat inspiratie met melk en suiker door naar de volgende sessie.

E-recruitment

Online recruitment is een discipline die allang niet meer in de kinderschoenen staat en die de personeelsadvertenties op papier inmiddels volledig heeft vervangen. Kandidaten ontmoet je op vele plaatsen, aldus Olfertjan Niemeijer, recruiter bij Independent Recruiters. Twitter, Facebook en LinkedIn zijn maar een paar voorbeelden van nieuwe kanalen die worden ingezet voor de werving en selectie.

Niet alle middelen zijn even effectief, zo wordt Facebook vooral gebruikt als achtergrondcheck voor de indrukkwekkende cv’s die vaak op LinkedIn zijn te vinden.

Een laatste vraag; zijn jobboards ten dode opgeschreven? Nee, volgens Niemijer zorgen Jobboards nog steeds voor veel en goede kandidaten. Hij plaatst wel één kanttekening; de tijd die je nodig hebt om een vacature op een vacaturesite te plaatsen, kost veel meer tijd en moeite dan hem via Twitter bekend te maken.

Gamification

Het is bijna lunchpauze en dus tijd voor wat ontspanning. Ik schuif aan bij Flight 1337, een sessie over gamification. Wat is dat eigenlijk? David Nieborg, oprichter van Flight 1337, legt uit dat gamification het toepassen van game-elementen is in een niet-game-context. Om duidelijk te maken hoe dit werkt gaan we eerste World of Warcraft spelen. World of Warcraft is een game waarin de speler zijn eigen personage ontwikkelt in een virtuele wereld. Het is de bedoeling dat je personage zich ontwikkelt door het uitvoeren van allerlei kleine taken. In het begin kun je dat alleen af, maar al snel moet je de hulp van andere spelers hierbij inschakelen.

Nieborg introduceert vervolgens de drie R’s die zorgen voor het succes van dit soort games en die we ook op de werkvloer kunnen toepassen: Reward, Recruitment en Retention. Nieborg geeft aan dat medewerkers een organisatie langer trouw blijven als zij openlijk erkenning krijgen voor het uitvoeren van bepaalde opdrachten. Zo heeft Microsoft voor de ontwikkeling van Windows 7 aan al haar medewerkers gevraagd om op zoek te gaan naar bugs in het systeem. Iedere bug leverde een badge op en een grote bug een grote badge. Microsoft creëerde zo meer betrokkenheid bij ál haar medewerkers en hield er uiteindelijk ook nog een beter product over.

In de lunchpauze direct op zoek naar een Playstation, maar toen ik deze niet vond heb ik maar genoegen genomen met een paar lekkere broodjes. Nog even een blik op het programma geworpen en besloten om me in het middagprogramma te verdiepen in de wereld van e-HRM-software.

E-HRM-software

Eerst naar de sessie van Erik Brakké. Erik is eigenaar van HRM B.V. en begeleidt organisaties bij de invoer van e-HRM-systemen. Is het gebruik van e-HRM al vanzelfsprekend voor de gebruiker? Nee. Volgens Erik moeten medewerkers, managers in het bijzonder, overtuigd worden van nut en noodzaak van dergelijke systemen.

Tot slot ga ik een kijkje in de keuken nemen bij Raet, een Nederlandse ontwikkelaar van e-HRM-applicaties. Fons Ariens, manager Product Development, legt uit dat modern werkgeverschap als groeihormoon voor werkt voor e-HRM. Altijd en overal je persoonlijke gegevens bij de hand hebben is een belangrijke uithangbord voor veel organisaties. De systemen van Raet laten duidelijk zien dat gegevens inderdaad vaker en buiten kantooruren worden geraadpleegd. Ook de opkomst van smartphones en tablets spelen een belangrijke rol in het succes van e-HRM. Raet heeft hier een speciale app voor ontwikkeld die het aanvragen van verlof of het indienen van een declaratie nog makkelijker maakt.

Een beter imago voor de werkgever en meer gemak voor de werknemer. Maar wat is de grootste winst voor de HR-afdeling? Fons licht toe dat digitale aanvragen zorgen voor minder fouten, dubbele invoer voorkomt en dus veel tijd- en kostenbesparing oplevert voor de HR-afdeling.

Aan het eind van de dag borrelen er nog wat ideeën op en na wat gezellig netwerken laat ik de Fokker Hangar achter me – niet met het vliegtuig maar met de auto.

Renko Kooistra, Event en DM coördinator bij Raet

Foto: Renko Kooistra

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.