E-HRM brengt je terug naar je passie

0

HR-professionals willen bouwen en ontwikkelen oftewel bijdragen aan het succes van medewerkers en de organisatie. Maar administratie overschaduwt dit vaak. De passie raakt op de achtergrond. E-HRM brengt je terug naar je passie.

E-HRM is geen nieuw begrip meer. Steeds meer organisaties zien de voordelen ervan en implementeren e-HRM in hun organisatie. De HR-professional kent inmiddels de best practices en lessons learned en kan daardoor de voordelen ook benoemen. Een van de voordelen is dat hij zijn visie op het vak kan omzetten in daden. Hij kan weer bezig zijn met mensen en zich weer richten op de dienstverlening die hij zo belangrijk vindt. Bedrijven die e-HRM inzetten om administratieve processen te automatiseren werken veel efficiënter. Daarnaast zijn ze een aantrekkelijke werkgever want de “nieuwe” (HR) medewerker verwacht dat organisaties met hun tijd meegaan.

Door software ontstaat tijd

Het HR-vak ontwikkelt zich sterk in de richting van business partner. HR-planning wordt een integraal onderdeel van de strategie van organisaties. Bedrijven verwachten dat HR professionals zich richten op strategische organisatiedoelen en daarover adviseren. De HR-professional moet een gesprekspartner worden aan de tafel van het hoger management. Door e-HRM ontstaat er meer tijd voor deze ontwikkeling. De HR-professional gebruikt die tijd om zich te ontwikkelen in de meer strategische rol van personeelsmanagement. Van minder administratieve werkzaamheden naar meer analytische werkzaamheden. HR houdt dus meer tijd over voor het versterken van haar rol als business partner naar de directie en naar het lijnmanagement toe. HR-afdelingen hebben nu de mogelijkheid om management en medewerkers te adviseren en te begeleiden in persoonlijke ontwikkeling, leiderschap, bedrijfscultuur en prestaties.

Nieuwe competenties

In tijden van bezuinigingen zijn de afdelingen die niet direct geld opleveren aan de beurt. Door e-HRM kan de HR-professional zijn inhoudelijke toegevoegde waarde weer laten zien. E-HRM is dus een positieve ontwikkeling voor het HR-vak. Maar het betekent vaak ook een heroriëntatie van de HR-afdeling. Je hebt andere competenties nodig voor een strategische adviesrol. HR moet zich dus ook richten op competentiemanagement van haar eigen afdeling. De HR-professional zal dus ook op andere manieren nieuwe kennis moeten opdoen en specifieke vaardigheden moeten aanleren. Een van de manieren is om gebruik te maken van de ervaringen uit je netwerk. De meeste HR-professionals wisselen ervaringen met elkaar uit in kennisgroepen. Tot slot is het belangrijk dat HR-opleidingen aandacht besteden aan e-HRM. De HR-medewerker van de toekomst moet weten welke mogelijkheden e-HRM biedt en wat de impact ervan is op zijn vak en op een organisatie.

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.