Digitale HR revolutie

0

Van industriële revolutie naar digitale revolutie. Door de tsunami aan nieuwe technologieën verandert het werk van de HR professional. Dat voorspelde Adviesbureau Berenschot vorig jaar: van minder operationeel naar meer adviserend.

Volgens Berenschot heeft de HR afdeling steeds minder mensen nodig. Ook uit internationaal onderzoek van Towers Watson uit 2012 blijkt dat de helft van de bedrijven de HR afdeling wil reorganiseren. Ze willen de komende jaren vooral investeren in HR technologie. Een kwart wil HR diensten outsourcen. HRM en ICT worden steeds vaker op afstand geplaatst omdat ze in elkaars verlengde liggen. Bekijk het filmpje van Towers Watson over trends in HR technologieën. 

Digitale HR
Online instrumenten vervangen HRM beheer. Digitalisering ondersteunt complexe HR processen en levert HR en de lijn tijdwinst en geld op. Minder administratieve processen zorgen ook voor een betere klantenservice. Er is een nauw verband tussen een digitaal personeelsbeleid en het scheppen van toegevoegde waarde voor de organisatie. Digitalisering betekent ook aansluiten op de belevingswereld van medewerkers. Als je een sterke positie op de arbeidsmarkt wilt hebben en houden, moeten je de uitdagingen van digitalisering, social media en mobiliteit aanpakken. Over vijf jaar bestaat 50% van je personeelsbestand uit generatie Y, oftewel millennial medewerkers. Als zij iets nodig hebben zoeken ze hun “heil” online. Daarnaast verwachten werknemers dat ze op hun werk tools kunnen gebruiken die vergelijkbaar zijn met wat zij thuis gebruiken. Ze verwachten dat ze deze tools ook meteen kunnen gebruiken en dat ze vooral goed en innovatief zijn. De manier waarop HR nieuwe technologieën toepast bepaalt het rendement van het HR beleid.

HR technologie insourcen of outsourcen?
Insourcing of outsourcing? That’s the question. Uit de ICT Barometer over Business Process Outsourcing van EY uit 2011 blijkt dat outsourcing in veel gevallen niet zomaar leidt tot succes. Activiteiten die in eigen beheer worden uitgevoerd krijgen namelijk een hoger cijfer. Vijfentwintig procent van de bestuurders die werden ondervraagd voor de barometer zegt dat ze de uitbestede HRM/Recruitment-activiteiten weer in eigen beheer nemen wanneer het huidige contract met de outsourcingpartner afloopt. Maar het outsourcen van HR werkzaamheden vergroot wel weer de kans dat IT’ers bij hun huidige werkgever blijven.
Lees het onderzoek van HR Praktijk en UNIT4 naar de mate van automatisering en outsourcing van HR-processen en de gevolgen voor de HR organisatie en haar professionals. 
Een van de conclusies is dat HR al flink op weg is met automatisering en outsourcing van HR activiteiten. Maar meer dan 70 procent voorziet de komende tijd nog meer automatisering of outsourcing van HR. Een derde van de respondenten denkt dat dit leidt tot ontslag van HR medewerkers.

Bron: HR praktijk  UNIT4 – Berenschot – Towers Watson  EY

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.