Blog: ‘Dit zijn de ontwikkelingen van HR-apps’

0

Het aantal software applicaties dat de HR-professional kan ondersteunen bij de dagelijkse werkzaamheden neemt in rap tempo toe. Waar leidt deze ontwikkeling voor het vakgebied HR uiteindelijk naartoe? Jeen Westra van HROffice zoekt naar trends op de consumentenmarkt die ook toepasbaar zijn voor de HR-sector.

Concurrentie heeft altijd een sterk effect op marktontwikkelingen. Gebruikers krijgen meer keuzemogelijkheden en aanbieders worden uitgedaagd de beste en meest gebruiksvriendelijke diensten te verlenen tegen de scherpste prijs. De eerste trend die we signaleren is dat de HR-professional van zakelijke software eenzelfde functionaliteit en aangename user experience verwacht, als van de apps die hij/zij als consument gebruikt om bijvoorbeeld boodschappen te doen, films te kijken en bankzaken te regelen. Een prettige gebruikerservaring en uitgebreide functionaliteit zijn daarmee twee belangrijke pijlers binnen HR software.

Verschillende leveranciers

Met het toenemende aanbod aan applicaties is impliciet een tweede trend te benoemen, namelijk het groeiende aanbod aan ‘single point solutions for single point questions’, oftewel gespecialiseerde oplossingen voor gespecialiseerde vragen. Deze niche-oplossingen, die we als consument inmiddels gewend zijn, zien we steeds vaker terug in de zakelijke markt. Zo vinden we het als consument bijvoorbeeld heel logisch dat we een app hebben om recepten op te zoeken en een andere app om aanbiedingen in supermarkten op te sporen. Even logisch is het dan voor HR-professionals dat zij niet alle software bij één leverancier afnemen maar voor elke taak een andere leverancier hebben. Recruitment en assessments zijn bijvoorbeeld twee zeer verschillende specialismen. Waarom zou je die als HR-professional moeten afnemen bij één aanbieder, terwijl er veel gespecialiseerde aanbieders zijn?

Trekken we deze twee trends verder door naar HR, dan zullen sommigen het kiezen van meerdere leveranciers te kort door de bocht vinden. De argumenten om voor één grote software partij, met een schijnbare totaaloplossing, te kiezen zijn vaak: ‘met meerdere aanbieders is het overzicht moeilijk te behouden’ en ‘het hebben van verschillende aanbieders levert verwarring op over het gebruik en de kosten’. Beide argumenten zijn herkenbaar, maar niet langer gefundeerd en dat is zeer goed nieuws.

Beste van twee werelden

Wat deze mensen vermoedelijk (nog) niet weten is dat er inmiddels zoiets bestaat als ‘het beste van twee werelden’. We doelen daarmee op gespecialiseerde software van verschillende leveranciers die aanvoelen als één online platform waar je diverse diensten kunt afnemen en gebruiken. Vanuit dit platform kun je gemakkelijk schakelen tussen bijvoorbeeld je wervingssoftware en de applicatie om medewerkers te beoordelen. Zonder het overzicht te verliezen.

En zo komen we bij de derde trend: het ontstaan van platformen waar software applicaties samenkomen en vanuit werken. Als consument zijn we inmiddels gewend aan software marktplaatsen als Google Play en de Apple Appstore. Een zelfde soort marktplaats doet nu zijn intrede op de zakelijke HR-markt: een online winkel waar je op een laagdrempelige manier HR-applicaties kunt afnemen en vaak zelfs vrijblijvend kunt proberen. De regels om als software aanbieder toegelaten te worden zijn trouwens veel strikter dan bij consumentenplatformen. Dat is een mooi gegeven waar HR-professionals de vruchten van plukken.

Battle of the apps

We zien het aanbod aan apps voor HR-professionals de komende tijd nog enigszins toenemen, wat een interessante concurrentiestrijd zal opleveren. Grote software leveranciers die een totaaloplossing bieden gaan uitdagende tijden tegemoet omdat ze te maken krijgen met specialisten die hun krachten bundelen via platformen en zo gezamenlijk de markt bedienen.
Gespecialiseerde software ontwikkelaars gaan onderling bovendien de strijd aan om de aandacht van de gebruiker. Net als op de consumentenmarkt zal een ‘battle of the apps’ plaatsvinden, waarbij de beste aanbieders winnen. Voor HR-professionals is dit geweldig nieuws: ze krijgen de beste oplossing voor de scherpste prijs.

Dit artikel is geen redactionele bijdrage en wordt je aangeboden door Jeen Westra van HROffice, mede-initiatiefnemer van de HR Appstore die onlangs gelanceerd is. Dit is een platform waar meerdere applicaties van diverse HR-leveranciers  samenkomen op één dashboard. De HR Appstore verbindt HR-professionals met de beste gespecialiseerde HR-leveranciers uit de markt.

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someone
Lees meer over:

Over Auteur

XpertHR Actueel Partner

XpertHR Actueel heeft verschillende partners die artikelen schrijven. Deze artikelen vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

Reageer