Bereid je brein voor op verandering

0

Vier tips om het brein te trainen en klaar te maken voor veranderingen. In een drie minuten durende video geeft Margaret Moore, bioloog en managementcoach, tips om het brein voor te bereiden op verandering.

Vrijwel iedereen heeft een hekel aan verandering. Specifieker gesteld, ons brein, dat moe is en last heeft van stress, heeft een hekel aan verandering. Verandering betekent iets nieuws leren. Dat betekent nieuwe verbindingen aanmaken in de hersenen om een nieuw neuraal netwerk te vormen, een complex biologisch proces, dat niet goed gaat als het brein daar niet klaar voor is.

Hard werken en slechte slaap- en eetgewoonten zorgen ervoor dat onze hersenen zelden in topconditie zijn en dus niet klaar voor verandering. Echter, met wat simpele ingrepen kan de conditie van het brein verbeterd worden.

  1. Verbeter je gewoonten. Oefening van het brein zorgt ervoor dat er gunstiger condities worden geschapen voor het aanleggen van nieuwe neurale netwerken. Goed slapen en eten zorgen er ook voor dat nieuwe kennis en vaardigheden geconsolideerd worden.
  2. Verander van perspectief. Werk aan de flexibiliteit van de hersenen. Verplaats je in ideeën en standpunten van anderen. Speel met deze ideeën en standpunten. Bekijk de argumenten ervoor en ertegen. Dit zorgt voor een flexibeler brein. Breinflexibiliteit zorgt voor  een betere toegang tot het werkgeheugen. Daarin zit onder andere het ‘ruwe materiaal’ voor creativiteit.
  3. Neem pauzes. Het brein wordt snel moe. Neem daarom minstens één keer per uur een pauze. Sta op en loop rond. Geef even een plant water. Doe wat lichamelijke oefeningen of laat je gedachten afdwalen. Je bent dan niet bewust bezig met een taak of het oplossen van problemen, maar je hersenen zijn daar wel continu mee bezig. Veel originele ideeën of oplossingen komen bovendrijven op het moment dat het brein daarop niet gefocust is.
  4. Roep een positieve gedachte op. Uit onderzoek blijkt dat mensen niet tegelijkertijd een positieve en een negatieve gedachte kunnen hebben. Negatieve emoties verminderen het vermogen om creatief te zijn en strategisch te denken. Bovendien is het geheugen dan minder goed toegankelijk. Door een positieve emotie of gedachte worden deze capaciteiten juist beter.

Om klaar te zijn voor verandering moet het brein getraind worden. Het brein zal sneller leren en groeien en zal je af en toe verrassen met een briljant moment.

Onder deze video op het HBR-blog wordt nog opgemerkt dat iedereen dit toch zeker al weet. In reactie daarop stelt iemand anders dat we dit zouden moeten weten, maar dat de praktijk anders uitwijst.

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.