Begrip voor check op internetgebruik

0

Nederlandse werkgevers monitoren het internetgebruik van hun medewerkers actief en de meeste werknemers hebben daar begrip voor. Dat blijkt uit IT-tevredenheidsonderzoek van Fujitsu.

Het monitoren van het internetgebruik gebeurt het meest in het bankwezen en bij de centrale overheid. De meeste werknemers begrijpen dat hun werkgever dit doet, bijna de helft zegt dit zelfs noodzakelijk te vinden.

Van alle respondenten geeft 43 procent aan dat internet actief wordt gemonitord in hun organisatie. Tegelijkertijd vindt 40 procent dit noodzakelijk; slechts 8 procent vindt het vervelend dat dit gebeurt. ‘Blijkbaar vinden werknemers het nodig dat het surfgedrag van hun collega’s in de gaten wordt gehouden’, zegt Vincent Kranenburg, HR director van Fujitsu.

Social Media

Veel bedrijven in Nederland leggen medewerkers beperkingen op aan ten aanzien van de sites die zij mogen bezoeken op het werk. Het gaat dan met name om social media websites. Het zakelijk belang van LinkedIn wordt het meest onderkend door werkgevers. Bijna 90 procent van de respondenten geeft aan dat het deze site mag bezoeken tijdens werktijd. Voor Facebook is dit 71 procent, ongeveer evenveel van de respondenten mag op Twitter en driekwart kan Youtube bezoeken. Kranenburg: ‘Opvallend is dat Nederland hierin fors voorop loopt op België, waar werknemers in veel minder gevallen social media mogen gebruiken.’

Privémateriaal downloaden

Ondanks de strenge monitoring is het voor de meerderheid van de respondenten (66 procent) eenvoudig om software van internet te downloaden op hun bedrijfslaptop of -desktop. Slechts voor 17 procent is dit onmogelijk, 15 procent zegt dat het wel kan, maar met moeite. Dit heeft tot gevolg dat meer dan de helft (55 procent) wel eens privé-materiaal downloadt op zijn zakelijke device, via het bedrijfsnetwerk. Kranenburg: ‘Hierbij doemen schrikbeelden op van werknemers die virussen op hun computers binnenhalen, maar het downloaden van privé-materiaal hoeft niet per se slecht te zijn. Vanuit HR-perspectief kan het een sterke troef zijn om talent te werven en te behouden. Veel jonge werknemers verwachten hierin namelijk een soepele opstelling van de werkgever.’

Het IT-tevredenheidsonderzoek is uitgevoerd door IT-bedrijf Fujitsu in samenwerking met Citrix. Het onderzoek werd gehouden onder 1500 medewerkers in Nederland, België en Luxemburg.

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.