AppTalk: Poll Everywhere

0

AppTalk is een rubriek in het magazine ‘Opleiding & Ontwikkeling’. In deze AppTalk maak je kennis met ‘Poll Everywhere’: een eenvoudige tool om vragen voor te leggen aan een groep, waarop zij met een sms’je of via een tablet kunnen antwoorden. Hiermee is het tevens een mooie tool om die mobiele telefoons, die alle medewerkers en studenten hebben, juist eens te gebruiken bij het leren.

Hoe werkt het?

Poll Everywhere is heel eenvoudig in het gebruik. Heb je eenmaal een account aangemaakt, dan kun je vragen formuleren. Daarbij kies je voor een open vraag, meerkeuzevraag of een aan te klikken afbeelding. Een simpel voorbeeld: neem de kaart van Nederland en nodig deelnemers uit aan te geven waar ze wonen. Op het moment dat je een vraag wilt voorleggen aan de groep zet je deze vraag ‘open’. Met een beamer kun je Poll Everywhere dan groot laten zien. Daar verschijnen de instructies hoe te reageren. Deelnemers kunnen een sms’je versturen of online reageren als ze toegang tot internet hebben. De resultaten zijn meteen zichtbaar: die ‘druppelen binnen’, wat vaak een leuke dynamiek geeft aan een bijeenkomst. De opbrengst kun je voor verder gebruik vervolgens redelijk gemakkelijk exporteren naar een Excelsheet, Powerpoint of Prezi.

Leren door uitwisseling

De kracht van Poll Everywhere zit in het uitnodigen van deelnemers om ergens hun mening over te geven of ideeën uit te wisselen. Je brengt iets in zonder direct een toelichting te hoeven geven. Het gaat er niet om wie wat zegt, maar om dat wat je met elkaar verzamelt. Je hebt zelf de keuze om gelijk te antwoorden of aan te sluiten bij de antwoorden die anderen geven. En praktisch gezien heeft het als groot voordeel dat je in relatief korte tijd veel input kunt verzamelen. De antwoorden die je krijgt kun je goed als opstap gebruiken om verder een gesprek te voeren (zie afbeelding).

Een paar mogelijke toepassingen kort op een rij:

1. Iets meer te weten komen van je publiek
Of je nu werkt met een nieuwe of een bekende groep, er is altijd wel iets wat je te weten zou willen komen van de groep: Waar kijk jij naar uit? Wat was een succeservaring? Wat is jouw tip?

2. Inhoudelijke verkenning
Je werkt met elkaar aan een nieuw thema, vraagstuk of project en het is belangrijk om in eerste instantie elkaars associaties, ideeën en ervaringen te horen. Nodig deelnemers dan uit deze beelden met elkaar te delen. Poll Everywhere biedt verschillende mogelijkheden om de antwoorden te laten zien, op een rijtje of als grafiek. Een leuke vorm hierbij kan zijn om de opbrengst te presenteren als een ‘woordenwolk’. In zo’n wolk krijgen antwoorden die vaker gegeven zijn meer nadruk dan andere.

3. Stel vragen voor en tijdens een presentatie
Het gebruik van Poll Everywhere is een alternatief voor een rondje ‘leervragen’. Je kunt prima aan het begin van een bijeenkomst medewerkers uitnodigen tot het stellen van hun vragen. Deze lijn kun je vervolgens doortrekken door Poll Everywhere te gebruiken als een soort ‘back channel’ (een gesprek op de achtergrond), waarbij je mensen uitnodigt om vragen die gedurende de bijeenkomst opkomen in Poll Everywhere te formuleren.

4. Brainstorm en stem op elkaars ideeën
De een voelt zich vrijer dan de ander om iets in te brengen tijdens een groepsgesprek. Poll Everywhere kan een handig hulpmiddel zijn om ieders ideeën en meningen te verzamelen. Je kunt de tool daardoor prima gebruiken voor een belangrijke brainstorm, en mooi daarbij is de mogelijkheid om vervolgens te stemmen op elkaars ideeën. Dus ben je op zoek naar de vier prioriteiten voor de komende tijd…

5. Betrek een grote groep medewerkers bij organisatieplannen
De kunst is ook bij Poll Everywhere om creatief te denken. Stel, je werkt als organisatie aan een nieuw strategisch plan en je wilt daar een grote groep medewerkers bij betrekken. Ook hier kun je Poll Everywhere voor gebruiken. Laat alle medewerkers bijvoorbeeld reageren op een aantal stellingen of stemmen op focusgebieden.

6. Gebruik Poll Everywhere als plek voor vragen en feedback van medewerkers
Een soort ‘online ideeënbox’, waarbij het natuurlijk cruciaal is dat er een goede link is met management of anderen in de organisatie die ook daadwerkelijk iets met de opbrengst doen.

Succesfactoren

Je kunt Poll Everywhere zowel in een kleine groep gebruiken als bij processen met wel honderd of meer mensen. Bovendien hebben mensen er geen internet voor nodig; iedereen kan tegenwoordig wel een sms’je versturen, wat het gebruik van de tool echt heel laagdrempelig maakt. Het is een tool die in veel verschillende leer- en werksituaties ingezet kan worden: een trainingssessie, strategiedag, teambijeenkomst, maar ook over een periode van een week waarin je als organisatie toewerkt naar een nieuw beleidsplan. In dit laatste geval is het een tool die co-creatie en bottom-up benaderingen zeer goed mogelijk maakt.
Het gebruik van Poll Everywhere zal altijd onderdeel zijn van een groter proces. Het is bij alle toepassingsvormen belangrijk om dit grotere proces goed te doordenken: Wat doe je met de opbrengst? Hoe ga je daarover in gesprek? Zelf gebruik ik Poll Everywhere regelmatig in groepsbijeenkomsten en dat werkt heel prettig. Gebruik over een langere periode klinkt aantrekkelijk, maar is wel een stuk lastiger, want dan heb je ook iets nodig dat mensen eraan helpt herinneren dat ze nog een ervaring, idee of vraag via Poll Everywhere kunnen achterlaten.

Uitproberen of meer weten?
Wil je meer lezen over ervaringen en toepassingen, dan is de blog van Poll Everywhere echt een aanrader

Daar vind je bijvoorbeeld ook deze blog over het gebruik van Poll Everywhere bij strategische planning

Lees meer AppTalk over Socrative en iTunes U

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.