‘Zwangere carrièrevrouwen moeten oppassen’

0

Carrierevrouwen die zwanger zijn, moeten zichzelf zeer in acht nemen. Ze moeten stress voorkomen en veel rusten. Zeker tijdens de eerste twaalf weken van de zwangerschap, maar ook daarna.

Dat heeft hoogleraar public health Koos van der Velden van het Nijmeegse UMC St Radboud woensdag gezegd tijdens een gesprek met leden van de Tweede Kamer. Hij is ook voorzitter van de stuurgroep die onderzocht heeft waarom in Nederland meer baby’s vlak voor, tijdens en vlak na de geboorte sterven dan in andere Europese landen.

Stress voorkomen

Recent onderzoek heeft volgens hem uitgewezen dat ongeboren kinderen juist in de eerste drie maanden van de zwangerschap schade kunnen oplopen, als de moeder veel stress heeft, bijvoorbeeld op het werk. Ook in de overige maanden is stress bij de moeder zeer slecht voor de ontwikkeling van het kind. De gevolgen voor het kind kunnen volgens Van der Velden net zo erg zijn als roken tijdens de zwangerschap.

‘Krap zwangerschapsverlof’

De nieuwe inzichten kunnen naar zijn mening gevolgen hebben voor de regelingen voor zwangerschapsverlof. Nederlandse vrouwen krijgen nu zestien weken. De hoogleraar noemt dat ‘aan de krappe kant’. Er zijn carrièrevrouwen die de zestien weken niet eens volmaken, en eerder weer aan het werk gaan. ‘Die vrouwen moeten zich goed realiseren wat ze doen’, vindt de hoogleraar.

Hij wees de Tweede Kamer op andere risicogroepen die slecht bereikbaar blijken voor hulpverleners die voorlichting willen geven over gezond gedrag tijdens de zwangerschap. Volgens hem zijn dat niet alleen de traditionele groepen zoals bijvoorbeeld Turken en Marokkanen, maar ook migranten uit Oost-Europa, en autochtone vrouwen met een lage sociaal-economische positie. Het Tweede Kamerlid Khadija Arib (PvdA) noemt die laatste groep een ‘vergeten groep’. ‘De vrouwen vinden dat ze genoeg kennis hebben over zwangerschap en zijn moeilijk te benaderen voor hulpverleners.’ Arib wil dat er extra aandacht komt voor deze vrouwen.

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.