Wie ambitieus is, kiest niet voor carrière

3

Tijdens de kerstvakantie maak ik tussen de vele vreet- en drankfestijnen door dankbaar gebruik van de tijd om relaxt wat te lezen. Bij voorkeur over onderwerpen waar ik totaal niet in thuis ben.

Naast een verrassend leuk boek over poep waren deze kerstvakantie de grote denkers der aarde aan de beurt. In een artikel uit Filosofie Magazine viel mijn oog op een woord dat onlosmakelijk verbonden is met ons onderwijs: ambitie.

Bah… Zoek je een keer diepgaande literatuur op, gaat het wéér over carrière en de weg naar succes… om zo nog een stapje dichter bij je quarter life crisis te komen. Maar gelukkig viel het mee. Binnen de filosofie heeft ambitie een heel andere betekenis dan in het gebruik door de meeste studenten, beleidsmakers en managers.

Als student met een flinke lading onrust en energie in m’n donder dacht ik altijd dat ambitie een rechte lijn was naar een specifiek doel. Je volgt een bepaalde studie, omdat je daarmee een beroep kunt uitoefenen. Je doet een stage, omdat je daarmee meer kans maakt op de arbeidsmarkt. Je doet een bestuursjaar, omdat je later de baas wilt worden. En hoe efficiënter je in staat blijkt dat doel te bereiken, hoe ambitieuzer je bent. Maar dat is dus onzin legt René Gude uit in zijn boek Stand-up filosoof:

“Ambitie heeft niet onmiddellijk iets te maken met wat je nog niet bent maar wel wilt worden. Je wéét nou juist niet wie je bent en wat je wilt. Ambitie is de moed om in kringetjes rond te lopen”.
Een gezonde ambitie is dus een doorleefde wil, voortkomend uit datgene wat je echt wilt en waar je als persoon voor staat. En dat proces kost simpelweg tijd. Om na te denken, te praten met anderen en je ambities te evalueren. Maar in onze cultuur, en binnen de BV IK generatie in het bijzonder, lijkt het alsof we steeds meer (moeten) willen, omdat succes gedefinieerd wordt in zichtbaarheid. Dat was voor mij dan ook de aanleiding om Facebook te bonjouren. De vele foto’s van stages op de zuidas, studies in het buitenland of op Nyenrode verstoorde het beeld van mijn eigen ambitie. Het is ook belangrijk om even een stap terug te doen, even niet te willen en rustig te voelen wat je echt wilt. Ook volgens Vincent Cespedes, een Franse filosoof, is ambitie meer dan alleen carrière maken:

“Ambitie is een onbedwingbare lust om zaken te verbeteren”.

Wie echt ambitieus is durft soms een stapje terug te doen en zich op plekken te bewegen waarvan niemand (en vooral jijzelf niet) zou verwachten dat je dat zou  doen. Wellicht het mooiste voorbeeld is mijn opvolger Michèle Smeele als winnaar van HR talent award in december vorig jaar. Waar menig afgestudeerde snakt naar een betaalde baan, besloot Michelle om de felbegeerde hoofdprijs (een baan als consultant) nog even in de ijskast te zetten. Om eerst als stewardess aan de slag te gaan bij onze Koninklijke luchtvaartreus. Het avontuur op te zoeken op plaatsen waar je anders niet zo snel komt. Een keuze die niemand had verwacht. Een keuze die haar niet het snelst naar een succesvolle carrière brengt. Maar wel een ambitieuze keuze!

Jessy van den Boogaard is winnaar van de HR talent award 2013 en adviseur arbeidsverhoudingen bij SBI training & advies-FNV Formaat

Lees meer blogs van Jessy van den Boogaard

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.

3 reacties

 1. Jan Thiermann op

  Deze ouwe hond vind het een ongelooflijk aardig stukje en met name de volgende zinsnede heeft me helemaal geraakt: ‘Wie echt ambitieus is durft soms een stapje terug te doen en zich op plekken te bewegen waarvan niemand (en vooral jijzelf niet) zou verwachten dat je dat zou doen’.
  Hoe waar is dit!
  Wellicht nog een aardige aanvulling: Ambitieus zijn gaat nooit over! 😉

 2. Jessy van den Boogaard op

  Dank voor het compliment Jan en ik ben het volledig met je eens. Ambitie komt net als wijsheid met de jaren 😉

 3. Dorris Falkenstein op

  Mooi en wijs artikel. Dit is een
  Andere kijk op ambitie, waar je openstellen en je eigen weg volgen ipv de lijn recht omhoog, het naast elkaar kan bestaan.