Wetenschappelijke onderbouwing voor twee uur durende lunchpauze

4

Door een lange pauze te nemen word je juist productiever en kun je beter bepalen wat belangrijk is en wat niet.

Een twee uur durende lunchpauze lijkt funest voor je productiviteit. Echter, het bevordert juist je productiviteit, aldus Josh Davis, directeur onderzoek bij het NeuroLeadership Institute. ‘Veel medewerkers voelen zich schuldig, alsof ze niet hard werken. Maar het idee dat we meer uren moeten werken is gebaseerd op een model dat niet bij ons past.’

Het menselijke brein is steeds slechts een korte periode zeer effectief en vormt dan creatieve connecties. Deze sprintjes helpen je de werkweek door, maar ze kunnen niet op commando opgeroepen worden. Uit psychologisch onderzoek blijkt dat de voorwaarden voor deze sprintjes wel geschapen kunnen worden. Door afstand te nemen, door te pauzeren.

Lunchtijd is de perfecte tijd om een pauze te nemen. Als je geen pauze neemt, schaadt dat je productiviteit in de middag.

Tijdens een twee uur durende lunchpauze geef je het brein twee dingen die het nodig heeft om ’s middags productiever te zijn;
1. Psychologische afstand: ‘Het is makkelijker om het grote geheel te zien, te bepalen wat belangrijk is en wat niet als je afstand neemt’, zegt Davis. Als je tijdens de lunch je e-mails leest geef je je brein niet de kans om af te dwalen. En juist dan worden problemen opgelost of een langetermijnplanning gemaakt.
2. Periodieke onderbrekingen om te herstellen van mentale vermoeidheid. ‘Als je continu beslissingen neemt, krijg je niet de gelegenheid om eens goed na te denken. Na een pauze echter krijg je een periode met veel mentale energie, zodat je hard kunt werken.’

Davis geeft drie suggesties voor het nog effectiever maken van de lunchpauze:

– Lezen. Kies een roman of een boek dat niet werkgerelateerd is.
– Sociale contacten. Praat niet over het werk met collega’s, maar praat over leuke dingen. Lach. Maak plezier. Verzet je zinnen.
– Beweging. Matige lichaamsbeweging is een derde optie. Volgens Davis toont onderzoek aan dat beweging vrijwel direct zorgt voor een hogere productiviteit. ‘Door 20 minuten te joggen of trappen te lopen vermindert je onrust en verbetert de concentratie.’

Na een twee uur durende lunchpauze kun je heel productief en effectief zijn en hoef je juist minder lang te werken, sluit Davis af.

Bron: Fast Company

Wil je meer tips voor duurzame inzetbaarheid? Kom dan naar Inzet op Maat!

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.

4 reacties

 1. Claudia Toebes op

  Leuke voorbeelden in het voordeel van de werkgever, maar hoe staat het met de werknemer?! Hoe laat zijn deze dan ’s avond thuis? Wie haalt de kinderen op van de kinderopvang welke om 18.00 uur sluit? De sportavond is moeilijk haalbaar want er moet nog eten gekookt worden, dan het eten opeten en daarna zullen de kinderen geholpen moeten worden met huiswerk. De kinderen kunnen niet gaan sporten, want het eten is niet meer op tijd klaar enz enz. Moet ik nog doorgaan met voorbeelden noemen?!

 2. Birgitte van de Water op

  Graag ook een practisch toepasbaar en dus realistisch advies voor medewerkers die werkzaam zijn binnen de branch Zorg en Welzijn. 2 uur pauze? En wat doen we dan met de cliënt/patiënt/bewoner? 

 3. @Claudia, je kunt dan gaan sporten in de pauze en volgens dit artikel hoef je minder lang te werken, omdat je efficienter bent, en kun je dus op de normale tijd naar huis 🙂

  Ik vind het wel een interessant onderzoek en zou willen toevoegen dat extra pauzetijd ook nodig is voor het goed verteren van je eten, waardoor je vervolgens meer energie hebt voor (concentratie)werk.

 4. Claudia Toebes op

  @A van Heek, u weet zelf ook wel dat veel sportclubs ’s avonds trainingen geven, toch? Ik bedoel hier uiteraard niet de sportschool waar je inderdaad overdag terecht kunt. Daarnaast geloof ik niet dat de werkgever de werknemers op ‘normale’ tijden naar huis laat gaan. Zij zullen toch hun uren moeten maken, denkt u ook niet?! In de tweede alinea kan ik me wel helemaal vinden ;-).