Werkstress geen oorzaak van burn-out

0

Burn-out en werkstress hebben niet zoveel met elkaar te maken. Wanneer je het hebt over werkstress in relatie tot een burn-out, is werkstress eigenlijk een overschat probleem.

Dat stelt psycholoog Paul de Bruijn in radioprogramma Stand.nl.

‘Een burn-out wordt vaak geassocieerd met werk, werkstress en werkomstandigheden,’ aldus De Bruijn. Onterecht, zo stelt hij. ‘Een burn-out heeft niet veel met werkstress te maken, maar meer met persoonlijkheid.’ De Bruijn vertelt dat wanneer je verschillende mensen in dezelfde werkomstandigheden plaatst, zij daar niet allemaal hetzelfde op zullen reageren. ‘Een burn-out heeft meer te maken met hoe een persoon met de omstandigheden omgaat.’

Werkdruk

De psycholoog ontkent niet dat werkdruk een probleem kan zijn. ‘Werkdruk an sich dat bestaat en daar kun je last van hebben. Op het moment dat dat te veel is, dan val je om. Niet zozeer met een burn-out, maar dan wordt je moe een dan lukt het niet meer.’

Werkdruk is voor een op de drie werknemers een serieus probleem. Zo’n 150.000 tot 300.000 werknemers melden zich ziek vanwege stress op het werk.

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.