‘Werknemer mag onbereikbaar zijn na werk’

0

Werknemers moeten het recht krijgen om onbereikbaar te zijn na werktijd, vindt PvdA-lijsttrekker Lodewijk Asscher. Dit meldt het ANP.

‘Mailtjes, sms’jes of appen met collega’s tot laat in de avond of in het weekend leiden tot een steeds vagere grens tussen werk en privésfeer. Dit kan uiteindelijk resulteren in een te grote werklast, burn-out en verstoorde relaties in het gezin’, aldus de PvdA. Asscher wil dat bedrijven met vijftig mensen of meer in overleg gaan met vakbonden en ondernemingsraden over de bereidbaarheid. Hij wil geen verbod op ’s avonds of in het weekend werken, maar ‘de keuze is aan de werknemer’.

Wettelijk recht op uitzetten smartphone

In Frankrijk hebben werknemers sinds 1 januari dit jaar het wettelijk recht om hun smartphone buiten werktijd uit te zetten. Bedrijven met meer dan vijftig werknemers worden wettelijk verplicht hun werknemers te zeggen wanneer ze hun telefoon kunnen uitzetten. Minister van Arbeid Myrian El Khomri wil met deze maatregel een einde maken aan de cultuur waarin werknemers altijd bereikbaar moeten zijn. Uit een onderzoek in opdracht van de Franse minister werd gewaarschuwd voor een verhoogde kans op burn-out, slapeloosheid en relatieproblemen wanneer werknemers buiten kantoortijden nog met werk bezig zijn.

Wat vind jij?

Moeten werknemers het wettelijk recht krijgen om onbereikbaar te zijn buiten werktijd? Stem op onze poll of laat een reactie achter onderaan dit bericht.

[polldaddy poll=9658915] Bron: ANP

Lees meer over:

Over Auteur

Marloes Oelen is contentcoördinator van XpertHR. Met haar journalistieke blik zorgt zij ervoor dat jij helemaal niks mist.