Werkgevers meer kwijt aan zorgpremie in 2012

4

Werkgevers zijn volgend jaar meer geld kwijt aan medewerkers die meer dan 36.000 euro per jaar verdienen. Het kabinet heeft een maatregel getroffen die de inkomensafhankelijke zorgpremie raakt.

Dat zegt Mario Hooglugt van Aon Hewitt.

Werkgevers gaan meer betalen doordat de zorgpremie voor de zorgkosten wordt aangepast, zegt Mario Hooglugt, Executive Director bij Aon Hewitt: ‘De werkgeverspremie gaat omlaag van 7,75 procent naar 7,1 procent (over de totale loonkosten). Maar tegelijkertijd wordt het inkomensplafond waarover dat bedrag geldt, verhoogd van 33.427 (per individuele werknemer) dit jaar naar 50.056 euro komend jaar. Dat betekent dat je over een hoger bedrag iets minder premie betaalt. Het omslagpunt ligt ongeveer bij 36.000 euro.’
Macro gezien gaan bedrijven slechts 0,15 procent meer betalen, zegt Hooglugt: ‘Maar per bedrijf zie je waarschijnlijk grote verschillen. Bedrijven waar werknemers werken met een hoog salaris, moeten fors meer betalen. In andere sectoren, zoals in de productie, zullen ze wellicht blijer zijn met deze verandering.’

Rekenvoorbeeld

Een bedrijf met werknemers die minder dan 36.000 verdienen zal voorlopig minder last hebben van de maatregel. Een bedrijf dat 1.000 mensen in dienst heeft met een gemiddeld inkomen van 30.000 euro, is nu jaarlijks 2.325.000 euro kwijt. Omdat de inkomensafhankelijke bijdrage omlaag gaat van 7,75% naar 7,1%, houdt dit bedrijf volgend jaar juist geld over. Voor de totale personeelssterkte bedraagt de inkomensafhankelijke bijdrage op jaarbasis 2.130.000 euro, een lastenverlichting van 195.000 euro.
Een werkgever met 1.000 mensen in dienst met een hoger inkomen dan 50.000, wordt door de verhoging van de grondslag flink op kosten gejaagd. Per werknemer bedraagt de toename bijna 1.000 euro per jaar. Voor de complete personeelssterkte komt dat neer op circa 1.000.000 euro per jaar.

 

Werknemers betalen ook meer zorgpremie

Ook werknemers gaan meer betalen, om precies dezelfde reden. Werkgever en werknemer betalen nu allebei de helft van de zorgpremie. Voor werknemers kunnen de hogere zorgkosten oplopen tot zo’n 500 euro per jaar.
Toch kunnen deze gestegen kosten (met een vertraging) ook weer op het bordje van werkgevers terecht komen. ‘De verwachting is dat werknemers voor hun gestegen kosten zullen aankloppen bij werkgevers. Omdat de zorgkosten op allerlei manieren stijgen (basisverzekering, aanvullende verzekering, eigen risico), hoor je vakbonden daar nu al over spreken. Op de iets langere termijn zijn werkgevers dus wellicht nog meer kwijt.’

Meer investeren in gezondheid

Volgens Hooglugt moeten werkgevers daarom het voortouw nemen op het gebied van zorg, zodat ze de problemen voor zijn. ‘Werknemers gaan vroeg of laat hun hand ophouden bij hun baas. Voor werkgevers is het slim om echt te gaan investeren in de gezondheid van medewerkers. Je ziet dat bedrijven nu thema’s als verzuim, arbeidsongeschiktheid, preventie en duurzame inzetbaarheid nog als lossen onderdelen benaderen. Die versnippering is niet goed, volgens ons is het beter om al die elementen in samenhang te gaan bezien. Wij roepen werkgevers op om na te denken over een goede en gerichte zorginkoop waarbij je integraal inzet op gezondheid.’

Basti Baroncini, redacteur P&Oactueel.

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.

4 reacties

 1. Andries Bongers op

  Op 13 oktober j.l. werd door mij tijdens het jaarlijkse NVP Congres over de belastingplannen 2012 al melding gemaakt van deze lastenverhoging voor werkgevers met relatief hoge lonen. De verhoging van de premiegrens lijkt een gevolg van pogingen om beetje bij beetje het Wetsvoorstel Uniformering Loonbegrip in te voeren. Het wetsvoostel dat in 2009 al is aangenomen, wordt telkenmale weer uitgesteld. Gelukkig weet bijna niemand dat de wet feitelijk een kopie is van de Coordinatiewet van 1953. Al meer dan 59 jaar doen we er over om een uniform loonbegrip vast te stellen, want in 2012 is het er nog niet en in dat jaar zullen we wel weer op een vertragingsbericht worden getracteerd.

 2. Dick den Dulk op

  Beste Andries, Het stond al in het Belastingplan op 22 september 2011. Echter waar we niets over horen is dat als het uniform loonbegrip in 2013 van start gaat we met een daling in de werkkostenregeling van 7% worden geconfronteerd. Hoera voor de stijging naar 1,6%, de sigaar uit eigen doos. Maar loon Sociale Vezekeringen is dan ook Loon voor Loonheffingen vanaf 2013 en de Zorgverzekeringswet is van de strook af. Zie hiervoor de rapportage van Actal, die 2013 adviseerde in plaats van 2012.

 3. Martin van Langevelde op

  Beste, na publicatie van het Belastingplan hebben wij ons budget 2012 vastgesteld. hieruit blijkt een stijging in sociale lasten van 1,91% t.o.v. ons totale budget (386 fte). Financieel een bedrag waar onze aandeelhouders niet bepaald tevreden mee zijn.
  WKR: als je de daling van 7,1% doorrekend t.o.v. de stijging naar 1,6% forfait zul je zien dat dit een verbetering van ruim 6% bij een fiscaal loon van 30 kEur tot meer dan 10% bij inkomens boven 100 kEur is. dus geen hele sigaar uit eigen doos, maar wel een gedeeltelijke (cigarillos, haha).

 4. Gerard Veerman op

  In 2013 gaan we naar een lager % (1,20%?) voor de AWF premie waarbij de franchise vervalt. Dit is juist kostenverhogend voor de lagere en kostenverlagend voor de hogere inkomens. Waarom niet gelijk invoeren met deze premiewijziging zorgverzekering? Dan werkt dit redelijk kostenneutraal.