Werkdruk op universiteiten te hoog

0

Wetenschappelijk personeel geeft aan dat de werkdruk op universiteiten te hoog is en daar last van te hebben. Vakbond FNV deed een enquête waaruit blijkt dat 79 procent van het wetenschappelijk personeel de druk hoog of zeer hoog vindt.

Voor dit jaar staan cao-onderhandelingen op de planning. In aanloop hiernaartoe deed FNV het onderzoek. Eerder deden TNO en CBS al een onderzoek naar het gehele onderwijs, en is de werkdruk in deze sector niet veel anders dan in andere beroepsgroepen. Maar Jan Boersma, bestuurder onderwijs en onderzoek van FNV, stelt dat het personeel aan universiteiten met specifieke problemen kampt. De grootte van de flexibele schil is een van deze problemen. ‘Inclusief promovendi is dat zo’n 60 procent. De druk is groot om op te vallen en in aanmerking te komen voor de vernieuwing van een tijdelijk contract of een vast dienstverband’, aldus Boersma.

Onderzoek in vrije tijd

Ruim 2500 werknemers van universiteiten vulden de enquête in, zowel wetenschappelijk personeel als ondersteunende krachten. Van het wetenschappelijk personeel zegt ongeveer de helft onvoldoende tijd te hebben voor het voorbereiden van werk of voor pauze. Daarnaast moeten wetenschappers zowel lesgeven als onderzoek doen, zonder goede afspraken over de verdeling van hun uren daartussen. Boersma: ‘Het aantal contacturen voor lesgeven, voorbereiding van lessen en nazorg is toegenomen. Dat betekent dat het onderzoek vaak in de vrije tijd moet. Terwijl je daar als wetenschapper juist op wordt afgerekend.’

Ook is de tijd die wetenschappers kwijt zijn aan lesgeven toegenomen. Het aantal studenten is sinds 2000 met bijna 60 procent gegroeid, terwijl het aantal wetenschappers in dienst van universiteiten in die tijd met 14 procent groeide. Hierdoor zeggen veel ondervraagden dat ze langer doorwerken dan hun contract vereist. Tweederde van het wetenschappelijk personeel zegt structureel meer dan zes uur per week over te werken, 16 procent werkt zelfs meer dan 16 uur per week over.

Cao-onderhandelingen universiteiten

Een van de speerpunten bij de komende cao-onderhandelingen wordt het maken van betere afspraken over de verdeling van uren. Daardoor moeten wetenschappers meer tijd overhouden voor onderzoek. Ook de lonen staan weer ter discussie.

Bron: NOS.nl

 

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.