Week Werkstress: goed excuus voor stresstest – maar schrik niet

0

Lunchwandelen met collega’s, tien minuten in de massagestoel, yogales in de pauze. Veel HR-professionals organiseren in de Week van de Werkstress extra activiteiten in het kader van preventie. Hebben ze zelf al een stresstest gedaan? De uitkomst kan schokkend zijn.

Op de tafel bij het koffieautomaat ligt een puzzel van 2000 stukjes. Drie medewerkers staan gebogen over de Brooklyn Bridge in New York bij avondlicht. ‘De lucht is het moeilijkst’, zegt een van hen. ‘Goed om me hier even op te concentreren, ik vind puzzelen heel ontspannend.’ Bij Reed Business, uitgever van deze website, staat de puzzel er vast niet voor niets.

Van 12 tot en met 15 november wordt voor de vijfde keer de Week van de Werkstress georganiseerd. Dit jaar staat zij in het teken van preventie en werkplezier. Aanleiding voor onderzoeksbureaus als TNO en het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) om de cijfers over (de kosten van) werkstress op een rij te zetten. Bijvoorbeeld in de Factsheet Week van de Werkstress.

Op het gebied van preventie kan HR een belangrijke rol in spelen. Vandaar dat adviesbureaus, coaches en zorgverzekeraars organisaties in de Week van de Werkstress overladen met persberichten, blogs en video’s (‘Bekijk een kort en leuk filmpje over burn-out’). Zo heeft zorgverzekeraar CZ de whitepaper ‘Werkstress en de rol van de HR-professional’ uitgebracht. Arboportaal biedt adviezen en hulpmiddelen voor activiteiten aan.

Yogamatje

Heeft het wel zin om in de Week voor de Werkstress met collega’s op een yogamatje te liggen? De radiopresentator van de Limburgse zender L1 kan het niet laten om een organisatie-adviseur een beetje te stangen. Als hij hoort dat gezamenlijke ontspanning de stress kan verminderen en het werkplezier kan vergroten, is de presentator nog niet overtuigd. ‘Moet je niet juist meer afstand nemen van je collega’s?’

Op de site van managementtijdschrift MT snijdt columnist Mikkel Hofstee een ander kritisch punt aan onder de kop ‘Waarom de Week van de Werkstress niet werkt’: ‘Ik bagatelliseer werkstress niet, (…), maar we moeten niet denken dat we werkstress verminderen met een instrumentele aanpak. In de eerste plaats omdat werkstress zelden te maken heeft met het werk alleen, maar vaak samenhangt met persoonlijkheid en uitdagingen in het privéleven. In de tweede plaats omdat we het drukker en drukker krijgen. (…) Ten derde omdat werkstress vaak verbonden is met de cultuur van een bedrijf. Al deze zaken verander je niet zo makkelijk.’

Hoe staat het met de werkstress van HR-professionals? Een blogger van HR-servicebureau ADP kan zich voorstellen dat daar alle reden voor is. ‘Wat te denken van het brengen van slecht nieuws, het behouden van de balans tussen werknemers en het management, zo veel mogelijk doen in zo min mogelijk tijd, het meegaan met alle veranderingen.’ De auteur haalt een onderzoek aan van de Society for Human Resource Management (SHRM). Daaruit blijkt dat tweederde van alle HR-medewerkers verschijnselen van een burn-out vertoont, en 80 procent het werktempo hoog tot zeer hoog noemt. De Amerikaanse studie dateert wel al uit 2003.

Kippenkuur

In de Week van de Werkstress biedt CSR Centrum, een landelijke netwerkorganisatie op het gebied van werkstress, gratis een vragenlijst aan. De auteur van dit artikel vulde hem fluitend in, maar schrok van de uitkomst. De stressklachten staan ver in het rood (zie grafiek). Volgens het rapport moet er nodig worden ‘opgesloomd’. Niet meer werken tot 11 uur ’s avonds dus, en de smartphone op tijd uitzetten. Nog een tip: ‘Doe een ‘kippenkuur’, ga een paar weken extra vroeg naar bed.’

Lees meer over:

Over Auteur

Jolan Douwes is auteur van XpertHR. Behalve journalist is zij ook loopbaanadviseur. Zo pikt ze de laatste ontwikkelingen op het gebied van werk snel op. Voor XpertHR Actueel schrijft ze onder andere interviews en praktijkverhalen.