PraktijkvraagWat doe je als het werk te zwaar is geworden?

1

Wat moet je doen als een werknemer zelf aangeeft dat hij zijn werk – fysiek of mentaal – niet meer aan kan? Of als een leidinggevende dat signaleert? 

Allereerst is het belangrijk om direct actie te ondernemen. Begin bij het inschakelen van de preventiemedewerker, de bedrijfsarts en een arbeidsdeskundige. Onderzocht moet worden of de functie objectief gezien niet te zwaar is. Daarbij kan bijvoorbeeld worden gekeken naar de fysieke en mentale gesteldheid van collega’s, naar arbeidstijden en arbeidsomstandigheden, maar ook naar de rol van de leidinggevende en de dynamiek binnen een team.

Wat is de oorzaak?

Daarnaast moet natuurlijk worden bekeken waar deze specifieke werknemer tegenaan loopt; is sprake van ziekte of een gebrek, kan een behandeling of een gesprek met een coach of psycholoog uitkomst bieden? Zijn er privéomstandigheden die maken dat het deze werknemer stress ondervindt waardoor hij het lastig vindt om zich op zijn werk te concentreren? Het is goed om in alle rust met deze werknemer te spreken en hem – zo nodig hulp aan te bieden. Een preventief bezoekje aan de bedrijfsarts is een goed idee, maar ook de preventiemedewerker en een arbeidsdeskundige kan daarbij behulpzaam zijn.

Aanpassing functie

Door samen met de werknemer, de preventiemedewerker, de bedrijfsarts en de arbeidsdeskundige een en ander in kaart te brengen, wordt een goede basis gecreëerd om een andersoortig dienstverband te bespreken. De eigen functie kan wellicht worden aangepast, maar misschien is plaatsing in een ander (lagere) functie- of zelfs binnen een andere werkkring wel beter.

  • In samenwerking met XpertHR plaatst de redactie een praktijkvraag. Deze vraag wordt beantwoord door juristen van XpertHR. XpertHR biedt arbeidsrechtelijke informatie, juridisch advies, praktische tools, praktijkcases, checklists en meer. Geïnteresseerd? Vraag meer informatie of een demonstratie aan >>>
Lees meer over:

Over Auteur

Mr. Edith van Schie is auteur bij XpertHR. Daarnaast is zij adviseur op het gebied van arbeidsrecht en HR. Edith is jarenlang actief geweest als arbeidsrechtadvocaat, maar heeft de zaken ook een paar jaar van een ‘andere kant’ kunnen bekijken toen zij bij de rechtbank werkzaam was. Zij publiceert over arbeidsrecht en HR.

1 reactie

  1. JanvdZanden op

    En wat doe je dan met het salaris? Dit is ietsje te gemakkelijk.