StellingVoorkomen werkstress prioriteit 1 van duurzame inzetbaarheid

0

Jaarlijks melden 150.000 tot 300.000 mensen zich ziek vanwege werkstress. Het voorkomen van werkstress zou dus één van de belangrijkste zaken moeten zijn in het duurzame inzetbaarheidbeleid van een organisatie. De stelling luidt: Duurzame inzetbaarheid, prioriteit nummer 1 is het voorkomen van burn-out en werkstress.

Wat vind jij?

[polldaddy poll=”9783806″]

‘Chauffeurs geven leefstijltraining 8+’

Sietske van Rossum

Sietske van Rossum is programmamanager duurzame inzetbaarheid bij de RET. Dit Rotterdamse openbaarvervoerbedrijf telt ongeveer 2700 medewerkers.

ONEENS met de stelling

‘Bij ons staan klachten aan het houdings- en bewegingsapparaat op nummer één, op twee staan hart- en vaatziekten en op drie psychische aandoeningen, mede als gevolg van werkstress. Dat blijkt uit een onderzoek in samenwerking met het Erasmus Medisch Centrum. Vanaf 45 jaar nemen de lichamelijke klachten behoorlijk toe. Dat neemt niet weg dat het omgaan met klanten ook stress kan veroorzaken. Een 62-jarige conducteur zei laatst nog: ‘De meeste rotzooi trapt de groep tussen 11 en 18 jaar.
Uiteraard geven we uitgebreide ergonomische instructies. Maar we passen ook de werkomgeving aan, zodat medewerkers minder hoeven te bukken of boven hun hoofd hoeven te werken. We hebben twee fysiotherapeuten en verwijzen regelmatig door naar specialisten.
Nieuw is een proefproject met 650 buschauffeurs om het bewustzijn over hun leefstijl te vergroten. Ze kregen een training over onderwerpen als voeding, beweging, stress en slapen. De chauffeurs beloonden hem met een 8+ vanwege de praktische toepasbaarheid. Daar zijn we blij mee. De leefstijltraining is onderdeel van de verplichte wettelijke bijscholing (Code 95). We kregen er subsidie voor van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. De komende jaren gaan we hem aan alle RET-ers aanbieden.’

‘Tijdig naar de bedrijfsarts’

Edith van Schie

Edith van Schie schrijft en adviseert bedrijven over arbeidsrecht. Als auteur van XpertHR.nl schrijft ze over juridische zaken.

EENS met de stelling

‘Vanuit juridisch oogpunt zeg ik: probeer werkstress en burn-out zo veel mogelijk voor te zijn. Langdurige uitval is niet alleen kostbaar, een werknemer kan zijn organisatie ook aansprakelijk stellen voor de schade die hij erdoor oploopt. Uit jurisprudentie blijkt dat de rechter daarvoor openstaat als de medewerker al eerder heeft aangegeven dat de werkdruk te groot werd. Is daar niet naar geluisterd, dan kan de werknemer de kosten van psychologische hulp bijvoorbeeld verhalen op de werkgever.
HR moet goed in de gaten houden of werknemers niet overbelast zijn, zeker bij beroepen waar burn-out sneller voorkomt. Als twee medewerkers overspannen thuis zitten, is er mogelijk meer aan de hand. Misschien terroriseert iemand wel de hele afdeling. Langdurige uitval van de een kan weer extra werkdruk voor de ander opleveren. Allemaal goede redenen om werknemers tijdig naar de bedrijfsarts te sturen. Omgekeerd kan het raadzaam zijn om de bedrijfsarts naar een afdeling te laten komen, zodat hij kan zien hoe de werkomstandigheden zijn en in welke sfeer collega’s samenwerken.’

‘Naar de stressmanager voor online hulp’

Gerda Visser

Gerda Visser is projectmanager mobiliteit en duurzame inzetbaarheid bij Fonds Leren en Ontwikkelen Wooncorporaties in Almere.

NEUTRAAL over de stelling

‘In de onze sector is stress of burn-out niet beroepsziekte nummer één. Wel is de werkdruk behoorlijk toegenomen doordat er fors bezuinigd is. In de afgelopen vier jaar is het aantal werknemers gedaald van 28 duizend naar 23 duizend. Verder vereist de omgang met huurders andere vaardigheden, nu we meer te maken hebben met vluchtelingen uit niet-westerse culturen of bewoners met psychische problemen. We zien dat steeds meer werknemers gebruikmaken van de Stressmanager, een online programma dat helpt om slimmer om te gaan met werkdruk. We bieden ook trainingen en workshops aan op het gebied van vitaliteit, bijvoorbeeld BOEI (Bewegen, Ontspannen, Eten, Inzicht in eigen vitaliteit) voor medewerkers en een workshop vitaliteitsmanagement voor leidinggevenden.’

  • Bijna wekelijks verschijnen er onderzoeken naar duurzame inzetbaarheid, er zijn ontzettend veel websites met achtergrondinformatie. En over werkstress en burn-out lezen we bijna dagelijks in de media. Hoe vind jij als HR-professional je weg in al deze informatie? XpertHR Actueel gidst jou door de duurzame inzetbaarheid.
    Bekijk alle artikelen in ons dossier Duurzame Inzetbaarheid >>>
Lees meer over:

Over Auteur

Jolan Douwes is auteur van XpertHR. Behalve journalist is zij ook loopbaanadviseur. Zo pikt ze de laatste ontwikkelingen op het gebied van werk snel op. Voor XpertHR Actueel schrijft ze onder andere interviews en praktijkverhalen.