Geen HR-beleid rond vitaliteitsmanagement in India

0

In het land van yoga, de levenswijze die brein, lichaam en geest verenigt, is het opmerkelijk te zien dat het onderwijsinstituut waar ik werk geen HR-beleid heeft rond vitaliteitsmanagement.

Om 17.00 uur nuttigen de medewerkers chai en chaat, oftewel thee met een snack, veelal gefrituurd en/of vol suiker. Fruit ontbreekt. Daarna nemen ze de lift terug naar hun werkplek. Traplopen of  lunchwandelen zijn hier onbekend. En tijdens de yogaworkshop die ik verzorgde voor leden van de faculteiten, gaven enkele Indiase collega’s zelfs toe dat ze nog nooit yoga hadden gedaan! De workshop was wel een eye opener voor de medewerkers en creëerde mentale en fysieke bewustwording en activiteit.

De westerse cultuur beziet brein, lichaam en omgeving afzonderlijk, maar de wetenschap toont aan dat ze gelieerd zijn aan elkaar, iets wat de oosterse culturen al heel lang weten. Toch zijn zowel het HR-beleid van het onderwijsinstituut als de medewerkers zelf weinig proactief in het bevorderen van vitaliteit op de werkplek. Positief is wel de grote mate van controle en vrijheid die faculteitsleden hier hebben in de uitvoering van hun werk. Dat zag ik niet eerder in organisaties, in India noch in Nederland. Elke HR-deskundige weet hoe belangrijk dit is voor de vitaliteit van medewerkers!

Werk jij als HR-professional in het buitenland en wil je hierover vertellen? Mail dan naar redactie@penoactueel.nl o.v.v. Standplaats HR.

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.