Verveling is een serieus arbeidsrisico

1

Een te hoge werkdruk leidt tot minder bevlogen en betrokken medewerkers. En tot stress. Dat dit een groeiend probleem is, is alom bekend. Minder mensen zijn op de hoogte van de problematiek rondom een te lage werkdruk. Toch leidt te weinig (uitdagend) werk tot vergelijkbare ongewenste effecten. Verveling is een arbeidsrisico.

Uit het rapport ‘Het verborgen potentieel van werkend Nederland 2015’ van onderzoeksbureau Effectory*, blijkt dat het percentage bevlogen en betrokken medewerkers het hoogste is bij een werkdruk die als ‘goed’ ervaren wordt. Bij een te hoge of te lage werkdruk nemen bevlogenheid en betrokkenheid zienderogen af. 42 procent van de medewerkers is bij een te hoge werkdruk niet meer betrokken en bevlogen. Dat geldt bij 44 procent van de medewerkers met een te lage werkdruk. “Verveling en weinig productief bezig zijn hebben een negatief effect op hoe je in je werk en in de organisatie staat”, vertelt Guido Heezen, directeur en oprichter van Effectory. “Een gezonde werkdruk, niet te hoog en niet te laag, is essentieel voor je mate van bevlogenheid en betrokkenheid.”

Capaciteit en ontwikkeling

Dr. Noortje Wiezer is niet verrast door de uitkomsten van het onderzoek. De senior onderzoeker Work, Health en Care bij TNO voert verschillende redenen aan voor verminderde bevlogenheid en betrokkenheid bij een lage werkdruk. Baanonzekerheid bijvoorbeeld. “Als je te weinig te doen hebt, vraag je je zeker in deze tijden af hoe lang het zal duren voordat men in de gaten heeft dat je eigenlijk niets zit te doen. Dat levert stress op.”

Ook de stilstaande persoonlijke ontwikkeling van medewerkers en het niet optimaal benutten van de capaciteiten van mensen leiden tot frustratie. “Als je werkzaamheden eigenlijk te makkelijk voor je zijn, dan heeft het een negatief effect op de ontwikkeling die je doormaakt. Dan heb je het gevoel dat je stilstaat, terwijl je je moet blijven ontwikkelen om mee te kunnen met alle ontwikkelingen op werkgebied.”

Duurzame inzetbaarheid

Het onbenut laten van potentieel en het gebrek aan ontwikkelmogelijkheden kwalificeert Wiezer als arbeidsrisico. “Werk verandert namelijk vandaag de dag sneller dan ooit. Je moet er als bedrijf dus voor zorgen dat mensen in staat zijn om met die veranderingen mee te gaan. Alleen dan zijn ze duurzaam inzetbaar. Ontwikkeling en ontwikkelmogelijkheden zijn daarbij heel belangrijk.”

Efficiënt en innovatief

Ook op de korte termijn heeft een lage werkdruk effect op de inzet van medewerkers, weet Noortje Wiezer. Hoe meer er van mensen wordt verlangd, hoe efficiënter ze worden. “Productiviteit gaat omhoog als mensen meer uitgedaagd worden.” Het tegenovergestelde is echter ook waar. “Op het moment dat je nauwelijks iets van je medewerkers vraagt, zijn ze minder productief.”

Is verveling dan misschien goed voor de creativiteit van medewerkers? Wiezer antwoordt dat in onderzoek is aangetoond dat juist uitdagend werk bijdraagt aan de creativiteit van medewerkers en de innovativiteit van het bedrijf. Zij verwacht niet dat verveling een positieve bijdrage levert aan creativiteit . “Om innovatief te zijn, heb je collega’s nodig die enthousiast reageren als je ze een idee voorlegt. Heb je verveelde collega’s die geen enkele bijdrage leveren, dan remt dat de innovatie binnen een team.”

Op naar bevlogenheid

Alle reden dus om naast te hoge werkdruk ook aandacht te hebben voor te lage werkdruk. Met behulp van de engagement game bijvoorbeeld. Deze interactieve ‘serious game’ is door TNO ontwikkeld om bevlogenheid te stimuleren. “Veelal gaat dat hand in hand met ontwikkelmogelijkheden.”

Wie geen toegang tot de game heeft, raadt Wiezer aan om met medewerkers te gaan praten. “Wat boeit iemand nou? Wat doet hij of zij in hun vrije tijd? Zijn de competenties die hij/zij daar ontwikkelt ook in te zetten op het werk?” Kortom, zoeken naar meer uitdaging in het werk. Een verantwoordelijkheid die volgens Wiezer zowel bij managers als bij medewerkers ligt.

* Voor dit onderzoek ondervroeg Effectory in 2014 ruim 400.000 medewerkers uit 800 organisaties naar hun werkbeleving.

Alles weten over Arbo? Kom naar het Landelijk Arbo Congres

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.

1 reactie

  1. Birgitte van de Water op

    Helaas oud nieuws! Onder-belasting kan, op lange termijn, ook burnout/bore out lijden!