Veel ziekteverzuim door overgang

5

Vrouwen van tussen de 45 en 50 jaar kunnen regelmatig niet werken door overgangsklachten. Dit blijkt uit onderzoek van het Bij Smellighe Ziekenhuis in Drachten.

Dit meldt EenVandaag tijdens de uitzending van zondag 22 juli.

Ongeveer eenderde van de vrouwen heeft last van overgangsklachten zoals slapeloosheid, opvliegers, gewrichtspijn en depressie. Volgens EenVandaag gaat het om een miljoen werkende vrouwen in die leeftijd en deze groep is groeiende.

Werkgevers zijn zich nog niet bewust dat veel verzuim door de overgang komt en geven nog zelden voorlichting aan werkneemsters van die leeftijd.

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.

5 reacties

 1. Karin van Geldorp op

  Mijn broek of mijn rok, valt hier van naar beneden.
  Als je tussen de 20-40 bent dan ben je voor de werkgever een “gevaar” als vrouw. Je krijgt kinderen, heb je zwangerschapsverlof en ben je veel ziek omdat de kinderen veel ziek zijn.
  Hebben dit net overleefd als vrouw, dan krijgen we de overgang. Weer een gevaar voor de werkgever. Weer veel ziek, ellende, doorgedraaide vrouwen en niet te handhaven dus. Als we 55 zijn, tja dan zijn we afgemat en versleten en komt de zorg voor onze ouders, waardoor we niet meer flexibel zijn en overbelast raken!!!
  Wat een onzin allemaal…
  Hebben wij vrouwen nu net ons plekje veroverd op de arbeidsmarkt, krijgen we dit soort vooroordelen en aannames.
  En wat te denken van de “penopauze” van de mannelijke werknemers? Deze hebben dezelfde klachten als sommige vrouwen.
  We leven in een mannenwereld.
  Laten we ophouden met dit soort ongein en ons concentreren op wat echt van belang is: hou je medewerkers fit, gezond en gemotiveerd aan het werk.

 2. Je hebt nu eenmaal mensen die al ziek worden als zij lezen welke klachten zij misschienkunnen zouden gaan krijgen bij een bepaalde levensfase. Hierbij maakt het niet uit of je man of vrouw bent. Het is alleen jammer dat de zgn vrouwenkwaaltjes extra benadrukt worden.

 3. Jos Kouwenhoven op

  helaas is het echt zo dat vrouwen in de overgang uitvallen met klachten. het is een serieus probleem al doet iedereen er lacherig over. Het is wel jammer dat een vandaag de negatieve dingen benadrukt die hieruit voortkomen. het is zaak voor de werkgever om extra zorg in te zetten voor deze vrouwen om ze te behouden voor de arbeidsmarkt. Geen stignatisering maar zorg om deze periode zo goed mogelijk door te komen. Als we de klachtene rkennen er ermme leren dealen is er niets aan de hand. begrip en zorg zijn de sleutelwoorden ipv negativitet.

 4. Yvon Dumay op

  Overgangsklachten zijn helaas realiteit kan ik uit ervaring melden en in het HR vakgebied geldt het geven van het goede voorbeeld (in het erkennen en oplossen van de gevolgen voor het werk) nog wat sterker dan elders in de organisatie. Dus inderdaad niet zeuren maar klachten serieus bespreekbaar maken (tussen medewerker en leidinggevende) en zorgen voor de noodzakelijke ruimte. In mijn geval het recht om ’s ochtends wat later te starten, en ja, natuurlijk haal ik de uren aan het eind van de dag in want er zijn geen kinderen meer thuis die niet op mijn thuiskomst rekenen om 6 uur. Al met al lukt het mij zo om deze moeilijke periode goed door te komen. Een kleine aanpassing met veel positief effect. Gelukkig hoef ik hier de man-vrouwverhoudingen niet ook nog eens naast te leggen. De collegae die niet onderkennen dat deze fase voor vrouwen extra zwaar is doen zichzelf en anderen tekort, vooral door niet creatief/positief te denken.

 5. Desire Huysmans op

  Vrouwen kunnen flink onderuit gaan door overgangsklachten en afnemende gezondheid ten gevolge van de overgang, dit is helaas geen onzin!
  Ik denk dat het belangrijk is te accepteren dat vrouwen toch ?cht anders zijn dan mannen qua totale gezondheid. Ik wil hier graag een bijdrage aan leveren, meer onderzoek naar vrouwengezondheid, meer maken van een ‘vrouwenwereld’ wat begint met jezelf te waarderen en te accepteren als vrouw! Aan overgangsklachten en risicofactoren is wel degelijk iets te doen, gelukkig denken daar steeds meer mensen hetzelfde over.