Tweederde werknemers accepteert jaarlijkse gezondheidscheck

0

Twee op de drie werknemers staat open voor een jaarlijkse gezondheidscheck. Op dit moment krijgt twintig procent van de werknemers al een dergelijke check door hun werkgever aangeboden.

Dit blijkt uit onderzoek van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Minister Asscher maakte donderdag de resultaten bekend tijdens een werkbezoek aan KLM.

De helft van de werknemers staat open voor een jaarlijks inzetbaarheidsgesprek, waarbij wordt bepaald of je nog voldoende fit bent om je huidige werk te kunnen doen.

Vooral lager opgeleiden staan open voor een jaarlijkse gezondheidscheck, 73 procent. Zij hebben vaak een beroep waarbij ze lichamelijk zwaar werk doen en geven aan dat ze dit om gezondheidtechnische redenen niet tot hun AOW-gerechtigde leeftijd vol kunnen houden.

Niet zelf betalen
Bedrijven bieden als gezondheidsvoorziening in de meeste gevallen een fietsplan, werkplekonderzoek, aangepaste werktijden en korting op de sportschool. Een ruime meerderheid van de werknemers wil niet zelf betalen voor deze faciliteiten. Wel is een kleine groep bereid om te betalen voor  hulp bij afvallen, bedrijfssport of een cursus stoppen met roken.

Minister Asscher vindt het noodzakelijk om blijvend en in samenhang te investeren in scholing, gezondheid en  mobiliteit van werknemers. Hier ligt een gezamenlijk belang van werknemers, werkgevers en overheid. Hij zegt blij te zijn met de uitkomst dat de meeste werknemers openstaan voor een check op gezondheid.

 

Bron: Ministerie SZW

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.