TNO lanceert hulpmiddel in aanpak werkdruk

3

TNO heeft eind mei het Werkdrukkompas gelanceerd. Dit gratis hulpmiddel helpt om in gesprek te treden met het management van organisaties, met het doel om werkdruk te verminderen en verzuim terug te dringen.

Een derde van al het ziekteverzuim in Nederland wordt veroorzaakt door psychosociale arbeidsbelasting (PSA), waaronder werkdruk. PSA is daarmee de meest voorkomende beroepsziekte. Voor de aanpak van werkdruk is medewerking van het management heel belangrijk.

Werkdruk is een complex begrip, waar ook het management geen pasklare oplossingen voor heeft. Vaak vreest het management dat de enige (kostbare) oplossing ‘meer mensen’ is.


Aandachtspunten en oplossingen
Het Werkdrukkompas laat op een heldere manier zien wat werkdruk is en hoe organisaties het kunnen aanpakken. Aan de hand van stellingen geeft het een eerste indicatie van de belangrijkste aandachtspunten bij werkdruk in de organisatie, gevolgd door mogelijke oplossingen.


Uit het Werkdrukkompas volgt een kant-en-klare presentatie met uitleg, resultaten én oplossingen om met het management in gesprek te treden over werkdruk.

Eerder gaf minister Asscher al het startsein voor de campagne ‘Herken de druppel’ om PSA, waaronder werkdruk, aan te pakken. De campagne maakt onderdeel uit van het plan van aanpak dat het ministerie van SZW de komende vier jaar samen met werkgevers en werknemers uitvoert om uitval en ziekteverzuim door PSA te voorkomen, en om PSA bespreekbaar te maken.

Bron: www.werkdrukkompas.nl

Stress op de werkvloer is beroepsziekte nummer één in Nederland. Herken en voorkom stress. Kom op 18 november naar het congres Aanpak Werkstress

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.

3 reacties

  1. gwen fleuren op

    heel erg benieuwd, meteen het werkcompas gaan invullen…….loopt steeds vast en krijg geen uitslag……als ik daar geen stress van krijg 😉

  2. Vragen waarbij iedereen wel begrijpt dat bepaalde antwoorden er stress kan zijn. Leuk, je hebt de druppel herkent, maar nu is dezelfde overheid die geld in dit soort nutteloze onderzoeken van TNO stopt, dezelfde overheid die door verhoogde BTW en verslechtering van de nederlandse concurrentiekracht de werkdruk bij de profit (en niet non profit) bedrijven flink opschroeft. Conclusie: Ascher stopt geld in een kompas die moet afleiden van het werkelijke probleem van werkdruk: een overheid die bedrijven door belastingverhoging de duimschroeven aandraait, waardoor die genoodzaakt wordt failliet te gaan, in te krimpen of geen nieuw personeel aan te nemen…