Stormloop op subsidie voor sociale innovatie

2

Bedrijven hebben de afgelopen maand massaal ESF-subsidie aangevraagd voor sociale innovatie. Van de 4526 aanvragen kunnen er maar 1400 worden gehonoreerd.

Bedrijven konden dit jaar in de periode van 10 tot en met 21 oktober 18.000 euro subsidie aanvragen voor sociale innovatie. De regeling was aantrekkelijk omdat de subsidie simpel en snel kon worden aangevraagd en afgerekend.

Duurzame inzetbaarheid
Ondernemers ontvangen de subsidie om een externe adviseur in te huren. De adviseur voert een project uit waarmee bedrijfsprocessen worden verbeterd of de duurzame inzetbaarheid vergroot. Het totale subsidiebudget is € 25,2 miljoen en wordt gefinancierd uit het Europees Sociaal Fonds (ESF).

Stormloop
Het Agentschap SZW heeft 4526 aanvragen ontvangen voor een bedrag van € 81,468 miljoen. Voor de subsidie is ‘ slechts’ € 25,2 miljoen beschikbaar, genoeg om 1400 aanvragen te kunnen honoreren.

De hoeveelheid van de aanvragen is niet verrassend, zegt Jasper Munier van Shamrock Subsidieadvies: ‘ Als je kijkt naar het subsidiepercentage van 75 procent, dan zie je dat je met 6.000 euro aan nettokosten voor 24.000 euro aan advies kunt krijgen. Als je verder weet dat de zzp-markt naarstig op zoek is naar klanten, verbaast het niet dat die zzp’ ers bedrijven actief hebben benaderd met deze regeling.’

Wat gaat er nu gebeuren?
Een snelle rekensom leert dat ongeveer 3.000 aanvragen zullen sneuvelen. Voorheen werd geselecteerd op basis van volgorde van aanmelding, maar dit jaar is gekozen voor een loting. Munier: ‘ De aanvragen worden op basis van loting in volgorde gezet. Vervolgens wordt beoordeeld of deze aanvragen aan de criteria voldoen. Is dat niet zo, dan schuiven de nummers 1401 en 1402 door, waarna zij inhoudelijk worden beoordeeld. Hoeveel er af zullen vallen, is niet te voorspellen. Dat is bij elke subsidietoewijzing weer anders.’

Verbetering werkprocessen
De subsidie gaat uit van twee thema’ s en daarop zullen de aanvragen ook beoordeeld worden, zegt Munier: ‘ Het gaat om het verbeteren van werkprocessen óf om het stimuleren van duurzame inzetbaarheid. Bovendien moeten de aanvragers een plan hebben hoe ze dat gaan doen.’

Brede lijst aanvragers
De aanvragers waren dit jaar erg breed. Munier zegt zowel multinationals als provincies en bibliotheken voorbij te hebben zien komen. Evert van der Zwan, coördinator Sociale Innovatie bij het Agentschap SZW, vertelt dat de subsidieverstrekking dit jaar op een nieuwe manier ging: ‘ Vorig jaar bijvoorbeeld lag het subsidiebedrag op maximaal 120.000 euro. Dit jaar wilden we de lat zo laag leggen dat ook bedrijven in het MKB ervoor in aanmerking konden komen. We denken namelijk dat daar nog veel te winnen valt als het gaat om sociale innovatie. De doorsnee MKB-ondernemer heeft z’’n dagelijkse werkzaamheden en heeft doorgaans geen tijd en geld om zich hier dagenlang mee bezig te houden. De regeling hebben we dit jaar zo opgezet, dat ook die MKB’ er een aanvraag kon indienen.´

Effect van de subsidies
Dit is het vierde jaar dat de subsidies verstrekt worden. Wat is er terecht gekomen van de voorgaande edities? Van der Zwan: Ze hebben sociale innovatie bij díe bedrijven op de kaart gezet. Een van de mooiste voorbeelden vind ik dat van een fabrikant waar medewerkers steeds een klein deel van het productieproces voor hun rekening namen. Met de subsidie is het werkproces zo ingericht dat zij meer verantwoordelijk werden voor het hele proces. Daardoor voelden zij zich meer proceseigenaar en schoot de arbeidsproductiviteit omhoog.’

Op de website van het Agentschap SZW staan nog meer voorbeelden, zoals de beddenmonitor bij UMC St. Radboud, de flexibele schil vijfploegenrooster Attero en Movares: optimaal functioneren in werkomgeving.

Basti Baroncini, redacteur P&Oactueel.

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.

2 reacties

 1. Philip van Londen op

  Ja en nu is het zaak voor de meerderheid om zonder subsidie toch door te pakken. Samen met klanten heb ik veel geinvesteerd de afgelopen maanden omdat van loting tot kort voor de opening van het tijdvak geen sprake was.

  Het zou erg zonde zijn als alle inspanningen van die geleverd zijn voor het bedenken van idee?n en uitwerken van plannen blijven liggen.

  Het heeft natuurlijk voordelen om zonder subsidie aan de slag te gaan.

  En anders verschijnen er wellicht nieuwe subsidiemogelijkheden gedurende het (verbeter)traject. Toch Jasper Munier?

  Philip van Londen

 2. Jasper Munier op

  @Philip van London Uiteraard komen er weer nieuwe subsidies die zich richten op sociale innovatie. In Noord en Zuid Nederland kennen we al soortgelijke regelingen en ook vanuit Europe zal er waarschijnlijk meer aandacht komen. De Europa2020 doelstellingen bieden hiertoe een mooie opstap.
  Daarnaast laat de opkomst van deze regeling met meer dan 4200 aanvragen duidelijk zien dat er interesse is vanuit de markt. Uiteraard deel ik je mening dat het zonde is van de hoeveelheid werk die alle aanvragers erin hebben moeten stoppen. Hopen dat ze ondanks de loting toch doorgaan met ‘Slimmer werken’ want er valt veel rendement te behalen met de innovatieve technieken die ik de afgelopen maanden voorbij heb zien komen.
  Op onze facebook-pagina: facebook.com/subsidie posten wij relevante nieuwstitems en achtergronden over subsidies. Volg ons ’to stay updated’.