StellingHR moet zich mengen in leefstijl werknemers

0

Steeds meer HRM’ers vinden dat een werkgever zich actief met de gezondheid van werknemers moet bemoeien, zo bleek uit onderzoek. Moet HR zich meer mengen in de leefstijl van werknemers? XpertHR Actueel legt de stelling voor aan drie ervaren HR-professionals.

De Stelling:
HR moet zich meer mengen in de leefstijl van werknemers, bijvoorbeeld door roken te verbieden en gezond eten te bevorderen.

 

‘Bespreek het als iemand veel rookt’

Richard Paalman

Richard Paalman is HR-directeur met meer dan vijftien jaar ervaring. Tegenwoordig is hij global HR director voor Océ, een bedrijf dat producten en diensten ontwikkelt voor efficiënte en effectieve uitwisseling van informatie:

‘Daar ben ik het mee eens. Je kunt niet zover gaan door roken te verbieden, maar als mensen inzetbaar willen blijven dan heeft zowel het bedrijf als de medewerker daar de verantwoordelijkheid voor. Ik vind dat de leidinggevende/het bedrijf daar een gesprek over aan moet gaan met medewerkers. Ik probeer dat zelf altijd vanuit zorg te benaderen. Zodra iemand overgewicht heeft of veel rookt, dan maak ik dat bespreekbaar. Dat gesprek wordt indringender naarmate mensen meer ziek zijn of niet meer fit genoeg zijn om hun werk te kunnen uitvoeren. Een lastig onderwerp, maar als je de juiste toon pakt en de medewerker vanuit oprechte zorg benadert, dan is dat de beste insteek.’

‘Bied oplossingen passief aan’

Jeroen Willem Klomps

Jeroen Willem Klomps is ad interim manager bij Natuurmonumenten, verantwoordelijk voor de afdeling HR:

 Ik vind dat organisaties en HR niet te veel actief in het privéleven van hun medewerkers mogen ingrijpen. Maar ik vind wel dat je in eerste instantie passief oplossingen moet aanbieden. Als organisatie en HR heb je namelijk wel de verantwoordelijkheid om je medewerkers bewust te maken van een gezonde levensstijl. Dat doe je bijvoorbeeld door elkaar te wijzen op de landelijke fietsdag of met het aanbieden van stoppen-met-rokencursussen. Bij ons speelt het niet, maar als je veel met zittende beroepen te maken hebt en als organisatie merkt dat er veel overgewicht ontstaat, dan zou je er actiever mee aan de slag kunnen gaan.’

‘Rookvrij kantoor als unique selling point’

Edith van Schie

Edith van Schie is freelance schrijver en HR-adviseur. Arbeidsrecht is haar specialisme. Ze maakt lesmateriaal en examens over arbeidsrecht en adviseert bedrijven erover. Als auteur van XpertHR.nl schrijft zij over juridische zaken:

‘Ik heb wat moeite met het woord “moeten” in de stelling, maar ik denk wel dat het handig is om te doen. Niet alleen omdat ziekteverzuim veel geld kost en een ongezonde levensstijl meer ziekteverzuim oplevert, maar ook omdat het tegenwoordig een hype is om gezond te leven. Het loont dus ook om je bedrijf als zodanig te profileren. Een rookvrij kantoor kan je zelfs als een unique selling point gebruiken. Je kunt juridisch gezien niemand verbieden om te roken, maar je kunt wel juridisch bepalen dat er op het bedrijventerrein en tijdens werktijd niet gerookt mag worden. Geldt die regel nog niet en wil je die invoeren dan is het wel zo netjes om dat ruim van tevoren aan te kondigen en intussen een cursus aan te bieden om rokende werknemers van het roken af te helpen.’

Wat vind jij? Stem op de poll

[polldaddy poll=”9741924″]
Lees meer over:

Over Auteur

Patrick Lamberts is freelance-redacteur voor XpertHR Actueel. Hij neemt onder andere de rubriek Stelling voor zijn rekening.