StellingSporten doe je maar na je werktijd

0

Een belangrijk onderdeel van duurzame inzetbaarheid is nog altijd gezondheid en vitaliteit. Daar zijn allerlei voorbeelden voor te vinden. Een kantine met groente en fruit en niet alleen kroketten. Fitness of sporten faciliteren, noem maar op. Moet dat allemaal onder werktijd? De stelling luidt: Sporten doe je maar na je werktijd.

Wat vind jij?

[polldaddy poll=”9814775″]

‘Wij steunen sport, maar wel in vrije tijd’

Sietske van Rossum

Sietske van Rossum is programmamanager duurzame inzetbaarheid bij de RET. Dit Rotterdamse openbaarvervoerbedrijf telt ongeveer 2700 medewerkers.

EENS met de stelling

‘We ondersteunen en financieren veel sportieve activiteiten, zoals de Marathon Rotterdam, dart-toernooien en de wandelvereniging. Net zijn we begonnen met de proef Start to Run, waarbij twee sportieve collega’s vijftig deelnemers coachen om 5 kilometer hard te lopen. Ze krijgen de shirts van ons en wij betalen de inschrijving voor de hardloopwedstrijden, maar ze rennen in hun vrije tijd. We bieden daarnaast de bedrijfsfitnessregeling aan waarbij je je kunt inschrijven bij sportscholen in je omgeving. Door het fiscale voordeel krijgt je korting. Populair is de ‘Twenty Minutes Fitness’ die hierbij is aangesloten. Medewerkers kunnen daar in hun werkkleding aan meedoen. Ze doen wel krachttraining, maar ze hoeven daarna niet te douchen. Verder stimuleren we dat medewerkers op kantoor traplopen en af en toe rekken en strekken. In werktijd, ja.’

‘Ga lekker sporten, maar haal je uren in’

Gerda Visser is projectmanager mobiliteit en duurzame inzetbaarheid bij Fonds Leren en Ontwikkelen Wooncorporaties in Almere.

ONEENS met de stelling

‘Als iemand tussen de middag wil hardlopen, zou ik zeggen: ga je gang, maar bespreek het wel even met je collega’s. Ik ga er dan wel van uit dat die hardloper op een ander moment zijn uren inhaalt. Er zijn ook grotere bedrijven met een fitnesszaal of een sportschool om de hoek. Het zou mooi zijn als je daar afspraken mee kunt maken over de contributie. Ik ben er trouwens voorstander van om korting op een sportschool op te nemen in de secundaire arbeidsvoorwaarden. Een reductie kan mensen over de streep trekken om naar de sportschool te gaan.’

‘Liever stimuleren dan sturen’

Isolde Kolkhuis Tanke

Isolde Kolkhuis Tanke is adviseur, onderzoeker en docent Onderwijskunde aan Universiteit Utrecht. Als auteur van XpertHR schrijft ze onder meer over opleiden.

Meer ONEENS dan EENS met de stelling

‘Als werknemer ben je zelf verantwoordelijk voor je aantrekkelijkheid op de arbeidsmarkt. Wat mij betreft sport je dus in je vrije tijd. Ik vind het wel mooi als bedrijven je daarin ondersteunen. Daarmee geven ze aan hoe belangrijk ze vitaliteit vinden. Bijvoorbeeld door korting op een sportschoolabonnement te geven. In sommige beroepen is fysiek welzijn een voorwaarde om goed te kunnen functioneren. Bij de politie krijgen agenten wel vier keer per jaar een test. Ik vind dat zulke organisaties wel tijd in sportactiviteiten moeten stoppen. Een goede conditie is dan een gedeelde verantwoordelijkheid. Al ben ik eerder voor stimuleren dan voor sturen, want dat laatste werkt averechts.’

  • Bijna wekelijks verschijnen er onderzoeken naar duurzame inzetbaarheid, er zijn ontzettend veel websites met achtergrondinformatie. En over werkstress en burn-out lezen we bijna dagelijks in de media. Hoe vind jij als HR-professional je weg in al deze informatie? XpertHR Actueel gidst jou door de duurzame inzetbaarheid.
    Bekijk alle artikelen in ons dossier Duurzame Inzetbaarheid >>>
Lees meer over:

Over Auteur

Jolan Douwes is auteur van XpertHR. Behalve journalist is zij ook loopbaanadviseur. Zo pikt ze de laatste ontwikkelingen op het gebied van werk snel op. Voor XpertHR Actueel schrijft ze onder andere interviews en praktijkverhalen.