Sociale en sportieve activiteiten beste tegen werkstress

2

Alleen sociale en sportieve activiteiten zorgen ervoor dat mensen herstellen van een dagelijkse werkdag en voorkomen werkstress. Televisie kijken en het doen van huishoudelijk werk zouden juist averechts werken.

Dat blijkt uit onderzoek van de Erasmus Universiteit in Rotterdam. De resultaten komen voort uit de Gelukswijzer, die door zo’n 45.000 mensen is ingevuld. Zo werd onderzocht door middel van welke activiteiten mensen het beste kunnen opladen na een dag werken.

Bijna 80 van de Nederlanders besteedt zijn of haar vrije tijd aan activiteiten die geen ‘herstelpotentie’ hebben. De overige 20 procent bestaat uit sociale en fysieke activiteiten, maar daar worden mensen alleen beter van als ze er ook echt plezier in hebben, aldus het onderzoek.

Werk en privé
Bij sociale activiteiten moet onderscheid gemaakt worden tussen werk en privé. ‘Het is beter als je helemaal los komt van je werk en ’s avonds met vrienden en bekenden wat afspreekt in plaats van met collega’s’, aldus onderzoeker Wido Oerlemans.

Ook een ‘gezellig’ telefoongesprek draagt eraan bij dat iemand de volgende dag meer energie heeft en zelfs met een gelukkiger gevoel gaat werken.

Persoonlijkheid
Passief bezig zijn draagt helemaal niet bij aan herstel, ook als iemand het heel leuk vindt om bijvoorbeeld een tv-programma of een film kijken, ‘ontstrest’ een persoon er niet van en levert het geen bijdrage aan een gelukkiger gevoel.

Persoonlijkheid speelt hierbij ook een rol. ‘Workaholics kunnen het best gaan sporten’, aldus Wido Oerlemans. Extraverten herstellen dagelijks beter wanneer ze sociale activiteiten nastreven dan introverten of neuroten. Voor hen kost het meer moeite om te participeren in dit soort activiteiten.

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.

2 reacties

  1. Heel leuk bedacht en waarschijnlijk zelfs nog w??r ook … Maar bij een fulltime baan als alleenstaande zal je t?ch het huishouden MOETEN doen en daarna blijft er nog maar heel weinig tijd over voordat je weer je bed in moet op de volgende dag weer op tijd op je werk te zijn. Al helemaal wanneer je inkomen dusdanig is, dat je er n?t aan mee rond kan komen, dus g??n huishoudelijke hulp aan het werk kan zetten, g??n boodschappendienst kan inschakelen, g??n AH je bestellingen aan de deur kan laten brengen tegen extra betaling …
    Waarom kent men hier geen “Haushaltstag” voor alleenstaanden 1x per 14 dagen – een volledig door de werkgever betaalde extra vrije dag voor het doen van alle huishoudelijke “klussen” en boodschappen.

  2. Overweeg eens een abonnement bij een VES aangesloten sportcentrum die Fast Fit in huis hebben. Een verantwoorde top training in 2x 4 minuten. Zelf daar heb je als alleenstaande moeder tijd voor. Het hoeft niet veel te kosten, het vergt alleen wat motivatie..dan kosten alle andere inspanningen je vast minder moeite suc6