Pesten kost bedrijf 45.000 euro per jaar

3

Pesten op de werkvloer wordt op veel bedrijven onderschat. Werkgevers geven er weinig aandacht aan. En dat terwijl 7,8 procent van de werknemers door collega’ s gepest wordt, volgens onderzoeksinstituut TNO. Dit kost bedrijven gemiddeld 45.000 euro per geval per jaar.

Mary Vos van arbodienst Zorg van de Zaak geeft aan dat er juist een belletje moet gaan rinkelen als de vertrouwenspersoon van een groot bedrijf nooit meldingen over pesten krijgt. Je moet je dan afvragen of er een angstcultuur heerst waardoor mensen niet aan de bel durven trekken.

Pestprotocol

Veel bedrijven hebben wel protocollen, maar de uitvoering hiervan verloopt niet altijd goed. ‘Ze benoemen bijvoorbeeld vertrouwenspersonen, maar hun namen zijn onvindbaar op het intranet. En als de vertrouwenspersoon het personeel voorlichting wil geven, zegt de werkgever dat dit niet nodig is, want “hier wordt niet gepest”‘, zegt Mary Vos tegen het FD.

Verzuim

Terwijl een goede aanpak van pesterijen een bedrijf heel veel kan opleveren. Het gepest op de werkvloer leidt tot ongeveer vier miljoen extra verzuimdagen per jaar. Een pestgeval kost een werkgever jaarlijks zo’n 45.000 euro, berekende psycholoog en pest-specialist Bob van der Meer.

Verantwoordelijkheid

Van der Meer geeft aan dat werkgevers vaak op een verkeerde manier omgaan met pesten. Een maatregel die vaak voorkomt is het overplaatsen of ontslaan van het slachtoffer of de dader. ‘Maar dat alleen helpt niet. Als het slachtoffer vertrekt, zoekt het team een nieuw slachtoffer. En als de dader weggaat, staat er een nieuwe dader op. Je moet de hele afdeling aanspreken en verantwoordelijk maken.’

Wat ook goed kan helpen, is het personeel gemotiveerd houden en een teamgevoel geven, zegt Laura Willemse, voorzitter van de stichting Pesten op de Werkvloer. ‘Dan is er geen voedingsbodem’, legt ze uit. Volgens haar lopen bedrijven met een sterke hiërarchie en zwakke communicatie tussen afdelingen, zoals ziekenhuizen, meer kans op pesten.

Risicobranches

Ook de overheid is een risicobranche voor pesten. Coördinator wordt op coördinator gestapeld en iedereen moet ‘zijn eigen toko verdedigen’, aldus Van der Meer. Ook is er volgens Willemse een ‘gouden kooi’ van ambtenaren, waar relatief weinig doorstroom is en die een hoge ontslagbescherming hebben. ‘Dat vergroot de kans op vriendjespolitiek en geklier.’

Andere risicobranches zijn sectoren waarin veel met flexibele contracten en stagiairs wordt gewerkt, zoals de horeca en de bouw. ‘Mensen die toch weer weggaan, kun je makkelijker uitschelden of rotklusjes geven’, legt Vos uit.

Bron: FD.nl

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.

3 reacties

 1. Ivo Borggreve op

  <div>Wel bijzonder dat door het schade bedrag te noemen lijkt het bijna een economische beslissing er iets aan te doen.</div>

 2. Leon Brinkers op

  Pesten is een cultuurprobleem waarin geen respect is voor elkaar en er dus ook geen respect is voor het werk dat gedaan moet worden. Als deze medewerkers die pesten oon nog een contact hebben met klanten zullen deze ook niet respectvol worden behandeld.
  Grootste schade die pesten kan veroorzaken naast het persoonlijke leed aan collega’s is imagoschade van de gehele organisatie als dit soort verhalen naar buiten komen via internet. Ook op fora worden vaak organisaties genoemd waar pesten aan de orde is en de leiders geen maatregelen nemen.
  Pesten is ook geregeld de oorzaak van een burn-out. Die medewerkers zijn dan zo enorm dwars gezeten dan de burn-out het eind resultaat is. Pesten moet je als leidinggevende zelf ook aantrekken dat jouw personeel zich de ruimte aanmeten om een ander klein te maken. Daarin licht de uitdaging om dit met wortel en al uit te bannen en er een nieuwe cultuur voor terug te zetten.

  Leon Brinkers @De Opening burn-out specialisten

 3. Paul Kemperman op

  Burgemeester en wethouders van Zevenaar hebben in de afgelopen jaren tal van ambtenaren weggepest. Het is niet van belang dat zoiets de gemeente Zevenaar veel geld kost zo lang B&W dat persoonlijk niet uit eigen zak behoeven te betalen. 
  In mijn geval heeft de hoogste ambtenarenrechter na 10 jaar geconstateerd dat de gemeente Zevenaar mij op onthutsende wijze heeft weggepest. Ook dit is voor B&W niet relevant.

  https://wijdoendatzo.wordpress.com/2015/04/20/wat-vindt-de-hoogste-ambtenarenrechter-over-bw-van-zevenaar-als-werkgever/