Tijd om technostress aan te pakken

3

De Nederlandse werkgeversvereniging AWVN erkent de gevaren die technostress met zich meebrengt. Zo kan het continu ‘ aan’ staan voor problemen zorgen voor de gezondheid van werknemers.

Eerder zijn in Duitsland en Frankrijk al stappen gezet om de druk om continu bereikbaar te zijn aan te pakken. In Frankrijk is e-mailen na werktijd bij wet verboden en in Duitsland kregen in 2014 werknemers van BMW al het ‘recht op onbereikbaarheid’ op afgesproken tijden.

Technostress gaat verder

Jannes van der Velde, woordvoerder van de Nederlandse AWVN, geeft aan dat het veel verder gaat dan alleen de werkmail: “Mensen zijn voortdurend online en dat dwingt tot nadenken.” Alhoewel het wettelijk verbieden van e-mailen na werktijd volgens Van der Velde niet in onze cultuur past, is het volgens de AWVN wel duidelijk dat er iets moet gebeuren. “Onze adviseurs voeren op dit moment gesprekken met grote werkgevers om te kijken wat we kunnen doen.”

Werkgeversprobleem

Alleen de e-mailserver na een bepaald tijdstip uitzetten, is volgens Van der Velde niet voldoende en lost het probleem dus ook niet op. Van der Velde geeft aan dat het een werkgeversprobleem is: “Het is een werkgeversprobleem, want de werkgever is verantwoordelijk voor een veilige en gezonde werkomgeving.”

De gesprekken met grote werkgevers zijn op dit moment nog in volle gang, maar het doel is duidelijk: “We hopen op termijn een bijdrage te kunnen leveren aan het verminderen van digitale stress.”

Bron: Nos.nl

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.

3 reacties

  1. Femke Meerdink Veldboom op

    Nou, weer een artikel met veelbelovende titel en geen inhoud..

  2. Bas van der worp op

    ik had gehoopt dat het artikel zou gaan over de grote negatieve gevolgen van 'electro-smog' (wifi, straling, mobiele telefoon etc). Want dat heeft veel grotere gezondheidsgevolgen dan waar dit artikel over gaat…….

  3. wilma van arendonk op

    Bas, ik sluit me aan bij jouw opmerking. Waarom zijn er regels opgenomen in de Risico-inventarisatie en – evaluatie over werken bij en met stralingsbronnen en zijn de landen om ons heen al veel verder in het waarschuwen (op scholen etc.). Een consumentvriendelijke geigerteller is volgens mij de volgende innovatie technologische vinding waar de consument behoefte aan heeft. Idee, Bas?