Overgewicht groot probleem op werkvloer

10

Ongeveer de helft van de werknemers heeft overgewicht. Als gevolg daarvan stijgt het verzuim en daalt de arbeidsproductiviteit. Bedrijven zouden daarom meer moeten doen aan gezonde voeding.

Dat zegt Tamara Strube van voedinginterventiebedrijf (w)Eten enzo.

Volgens Strube heeft de helft van de Nederlandse bevolking overgewicht, en lopen er dus ongeveer net zo veel mensen met gewichtsproblemen op de werkvloer rond. ‘Binnen een maatschappij waar mensen steeds vaker op jongere leeftijd een onvolwaardig voedingspatroon hebben of te maken krijgen met overgewicht, krijgen bedrijven steeds meer te kampen met medewerkers die door de gevolgen hiervan niet meer of minder effectief hun werk kunnen uitvoeren.’

Effecten

Medewerkers met ernstig overgewicht verzuimen bijna twee keer zoveel als medewerkers met een normaal gewicht. Daarnaast heeft onderzoek uitgewezen dat werknemers met diabetes of hart- en vaatziekten minder productief zijn. ‘Het is niet zo dat je met een kilo overgewicht meteen twee keer vaker verzuimt, maar gemiddeld genomen is het wel degelijk een risico. Voor werkgevers betekent dat een schadepost. Natuurlijk is het verstandig om goed voor je werknemers te zorgen, maar het is niet alleen maar liefdadigheid: het kost gewoon geld.’
Een andere reden om met gezondheid aan de gang te gaan is imago: ‘Als je laat zien dat je geeft om de gezondheid van je mensen, levert dat een beter imago op. Bovendien brengt gezondheid kwaliteit van leven met zich mee en juist op de korte termijn een grotere productiviteit.’

Verantwoordelijkheid voor de werkgever

De primaire verantwoordelijkheid voor een gezonde leefstijl ligt in eerste instantie bij de werknemer. Maar volgens Strube verschuiven maatschappelijke gezondheidsproblemen steeds meer richting de werkgever. ‘Dit is een logische ontwikkeling omdat bedrijven jaarlijks aanzienlijke bedragen kunnen besparen als het gaat om ziekteverzuim en verminderde productiviteit bij werknemers. Daarbij komt, door de verschuiving van de pensioenleeftijd, dat het noodzaak is om medewerkers langer gezond te houden en ervoor te zorgen dat ook op oudere leeftijd een goede productiviteit gewaarborgd blijft. Een werknemer met een gezonde leefstijl en gezond gewicht is beter inzetbaar, productiever en zit beter in zijn vel; ook op de werkvloer.’

Weinig gezondheidsbeleid

Toch zijn nog maar weinig werkgevers bezig met het bevorderen van gezondheid. ’30 procent van de werkgevers doet iets aan gezondheid, van een fietsplan tot een gezonde bedrijfskantine. Dus er is nog wel ruimte voor verbetering.’
Werkgevers zouden bijvoorbeeld een gezond bedrijfsuitje kunnen organiseren: ‘Met daarin een activiteit waarbij kennis over voeding wordt overgedragen. En daarna kun je tijdens een kookworkshop gezamenlijk een gezonde maaltijd koken. Ook een gezonde vrijdagmiddagborrel is mogelijk: in plaats van bitterballen te serveren kun je gezonde hapjes neerzetten. Ten slotte kunnen bedrijven een bedrijfsontbijt organiseren en gezonde recepten in het bedrijfsmagazine plaatsen.’

Basti Baroncini, redacteur P&Oactueel.

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.

10 reacties

 1. Wat denk je van beweging? Dat hoor ik hier nauwelijks noemen in dit artikel. Voor echt te zware mensen is een aanpassing in het dieet niet genoeg. Vaak is er sprake van stilzittend werk. Veel mensen werken veel met de computer en lopen hoogstens een keer om een printje op te halen of naar de kantine. Vandaar dat ik ervoor pleit om bedrijfsfitness (of andere vormen van sport) te stimuleren. Ik denk dat dit ook een heel belangrijke factor is met betrekking tot gezondheid van de werknemer. Als de werkgever zowel een mogelijkheid tot bedrijfsfitness aanbiedt of op een andere wijze beweging stimuleert, als maatregelen voor gezonde voeding neemt is ie natuurlijk helemaal goed bezig.

 2. Wat een KUL! – Alsof voor iedereen geldt dat overgewicht een “eigen keuze” is en alleen afhankelijk van te veel eten en te weinig bewegen.
  Dit ongenuanceerde (ver)oordelen over mensen maakt mij razend. Ik kamp door een hormoonstoornis al sinds het begin van mijn pubertijd met een extreem overgewicht (morbide obesitas; BMI > 40), ken vrijwel elke dietiste in mijn regio, heb alle “crashdieten” gevolgd die er bestaan, ben opgenomen geweest voor een “total starvation” (netto-resultaat 1 kilo afgevallen), ging dagelijks met een vriend 5 km hardlopen, deed aan zwemmen, schaatsen, volleybal, basketbal, fitness/bodybuilding etc. Daarnaast dagelijks minimaal 4x per dag 30 tot 60 minuten lopen met de hond(en) … Gedurende al die inspanningen is het 1x gelukt om een relatief “normaal” gewicht te bereiken door het gebruik van medicatie, die echter veroorzaakte dat mijn hart op hol sloeg, waardoor ik (tijdelijk) alles moest stoppen en binnen 2 maanden al het verloren gewicht (bij hetzelfde dieet) weer terug had. De medicatie mocht ik niet meer hervatten. De beweging wel weer, maar door de intensiteit daarvan heb ik diverse blessures opgelopen zodat ik nu amper nog kan lopen vanwege knie-, enkel- en rugklachten.
  Ik heb diabetes ontwikkeld, maar eerder als gevolg van erfelijkheid (sinds 4 generaties aan ??n kant van de familie is diabetes aanwezig – met alle mogelijke complicaties) dan als gevolg van het overgewicht.
  Ik eet door de bank genomen aanzienlijk minder (circa 1200 kcal/dag) dan de gemiddel Nederlander van mijn leeftijd, geslacht, activiteitenniveau etc.
  Ik ben op het moment niet meer in staat om fulltime te werken, maar beslist niet door mijn gewicht; de rugklachten (m.n. door blessures i.v.m. het bewegen) maken zelfs langer zitten tot een probleem en de werkgever was niet bereid tot het aanpassen van mijn (flex)werkplek waardoor de klachten verergerden en ik via de ziektewet uiteindelijk in de WW ben terecht gekomen.
  Ik ben het er mee eens, dat er op veel fronten best nog verbetering mogelijk is, m.n. in het “kantinevoer” dat vaak te vet is en ook in het algemeen kan er nog veel verbeteren – als het voordeliger is om 2? kilo patat plus een doos met 12 kroketten, hamburgers of fricadellen, een literfles mayonaise ?n 5 kilo frituurvet te kopen (voldoende voor ruim een week) dan om een mager stukje rosbief of vis, verse groenten en fruit aan te schaffen en je moet rondkomen van een uitkering … De keus is vrij simpel: eten voor ? 5,- per week of voor ? 5,- per dag … Maak “ongezond” eten duurder en mager/”gezonder” maar een stuk goedkoper, ook op de werkplek. Blijf eventueel beide aanbieden, maar zorg dat de “gezondere” keuzes ook direct een beloning inhouden. Verkies je fietsen (indien mogelijk) boven met de auto naar het werk komen – geef een bonus voor elke “bespaarde” kilometer etc. Maar wijs niet alleen voortdurend met het beschuldigende vingertje naar de “gewichtige” persoon(lijkheid) – je hebt geen idee wat er allemaal speelt!

 3. Niet alleen medewerkers met overgewicht zijn een risico ook rokers, medewerkers met psychische klachten, medewerkers die veel sporten etc. Met andere woorden, heb je personeel dan heb je te maken met ziekteverzuim. Zo simpel is het.

 4. P. Petrovics (De Sociale Dokter) op

  Het verhaal van Vince spreekt boekdelen. Ieder pondje gaat door het mondje, maar verder kan je bij overgewicht niet zomaar conclusies trekken. Sterkte Vince met je strijd om aandacht voor (morbide) adipositas.

 5. Vince, met alle respect, ik denk dat je een uitzondering bent, want ik zie in mijn omgeving veel mensen die wel door hun levensstijl en dus niet door een aandoening overgewicht hebben. Ben zelf van maat 46 naar 40 gegaan puur door sporten, en dit heeft mij opgeleverd: minder ademhalingsklachten, minder hoofdpijn, minder gewrichtsproblemen en rugklachten en bergen meer energie. Helaas trekken de zorgverzekeraars/ de overheid de stekker uit preventie-programma’s waardoor er nog meer verantwoordelijkheid op werkgevers komt te rusten.

 6. Ik denk dat Sjoukje gelijk heeft. Situatie die Vince beschrijft is (gelukkig) een uitzondering. Veel mensen kunnen er wel wat aan doen.
  Ook M heeft een punt, maar je kan ook nergens iets aan doen, en dan? Ik vind wel dat de verantwoordelijk voor het grootste deel bij de werknemer zelf ligt, maar als die niets doet moet je toch iets! Gezonde voeding en sporten is ook voor rokers en mensen met psychische klachten gezond. Voor iedereen, het zal niet alles oplossen maar het werkt zeker niet negatief (mits men niet doorslaat met bijv. sporten)! Ik ben voor gezonde voeding en voor sporten/bewegen!

 7. leo zeepvat op

  Wat een volstrekte onzin!! Ziekteverzuim ligt voor 100% tussen de oren. Dik, dun, obesitas, broodmager, rokers, sporters, drinkebroer, alcoholisten etc etc Als je bij het minste geringste denkt ik blijf thuis dan is de achterliggende klacht geen enkele reden voor verzuim maar uitsluitend het karakter van de mens. Ik ben zelf veel te zwaar en heb totaal in 40 jaar werken 5 ziektedagen verzuimd. Ga eens onderzoeken waarom en bij welke gradatie mensen thuisblijven, of de werkomstandigheden aanleiding geven, of de sfeer met collega’s nog goed is etc Na rapportage van deze gegevens wil ik graag verder discussi?ren.

 8. Wat ik zo betreur is dat volgens Strube de werkgevers weer opgezadeld worden met een probleem.
  Iedereen weet heel goed dat een gezonde levensstijl alleen maar voordelen heeft. En daar ligt een belangrijke eigen verantwoordelijkheid.
  Als je als werkgever te maken krijgt met verzuim ga je daar als het goed is al professioneel mee om door uit te vogelen hoe dat zit. Ik ben het er dan ook niet mee eens om een extra ”gezondheidsbeleid” te gaan voeren.

 9. Dan moet je wel tijd hebben om te kunnen bewegen. Als je 1 uur reistijd heen hebt en 1 uur terug en nog eens rond de 45 a 50 uur werkt, dan lijkt het me logisch dat je minder gezond bent. Daar we steeds meer gaan leve in een land waar werken alleen nog maar hoofdzaak is is het logisch dat mensen overgewicht krijgen.

 10. En wat betreft ” eigen verantwoordelijkheid” : dat stokpaardje wordt iedere keer gebruikt gewoon te zeggen: einde discussie. We denken eerst met onze emoties en dan gaan we pas rationeel denken. Die liberalen met hun redjezelf.nl beleid helpen het hele land om zeep.