Ouder personeel? Zo blijft langer doorwerken gezond

3

We worden steeds ouder en moeten ook steeds langer doorwerken. Voor sommige mensen is dit geen enkel probleem, maar niet iedereen is fit genoeg om tot z n 67e te blijven werken. Hoe kunnen we ervoor zorgen dat iedereen langer gezond kan blijven werken?

De Raad voor Volksgezondheid en Zorg (RVZ) stelt dat zorg voor gezondheid kan bijdragen aan langer doorwerken, als we maar vroeg genoeg beginnen met de zorg voor gezondheid. Dit staat in het Advies ‘Doorwerken en gezondheid’ dat de RVZ vandaag publiceerde.

Duurzame inzetbaarheid

Een van de belangrijkste punten is duurzame inzetbaarheid. Dit moet dan ook een belangrijke plek krijgen op de werkagenda. We moeten hierbij kijken naar de levensloop. Wie ouder wordt, krijgt meer gezondheidsrisico’s en een verminderd werkvermogen. Daarnaast hebben medewerkers vaak verschillende taken die hun werk beïnvloeden op verschillende leeftijden, zoals de zorg voor kinderen bij jonge werkenden en mantelzorg bij oudere werknemers.

We moeten hierbij niet uit het oog verliezen dat er niet één oplossing passend is voor ieder individueel geval. Pauline Meurs, voorzitter van de RVZ: ‘De een heeft belang bij langer doorwerken, de ander bij het verhogen van productiviteit. Het is naïef te denken dat betrokken partijen er samen wel uit komen. Om daadwerkelijk bij te dragen aan langer doorwerken is het nodig oog te hebben voor de uiteenlopende belangen en na te gaan welke oplossingen er mogelijk zijn.’

Er is meer vertrouwen nodig tussen werkgever en werknemer. Deze twee partijen hebben soms tegengestelde belangen; wanneer een werkgever investeert in preventie en een werknemer stapt over naar een ander bedrijf, is die investering dan voor niets geweest? Pauline Meurs tegen het FD: ‘Je mag hopen dat er niet alleen maar rechten verdwijnen vanwege besparingen maar dat er ook iets voor in de plaats komt. Hoe doe je dat zonder in een groef van rechten en plichten te komen?’

Demotie

Instrumenten die inzetbaarheid kunnen meten of die de duurzaamheid van inzetbaarheid kunnen verbeteren, kunnen helpen. Zo kunnen gerichte werkaanpassingen goed werken bij een verminderd werkvermogen.

Een andere oplossing is oudere werknemers een stapje terug te laten doen, zegt Pauline Meurs in het FD. ‘We moeten af van het idee dat een carrière altijd in een rechte lijn omhoog dient te lopen. We moeten rekening houden met verschillende drukke fases in iemands leven.’ Maar demotie blijft een beladen onderwerp. Zo zien de PvdA en VVD grote bezwaren.

Bron:FD.nl en rvz.net

Lees ook:
Versterk duurzame inzetbaarheid met ‘kruispuntgesprekken’

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.

3 reacties

  1. Wilga Janssen op

    Jammer dat ook nu de focus vooral ligt op de inzetbaarheid van het individu. En dat terwijl talloze onderzoeken laten zien dat de context en situatie van enorme invloed zijn op het gedrag van mensen (lees het nieuwe boek van Cialdini). Duurzame inzetbaarheid is een aspect van vitaliteit. De vitaliteit van het individu wordt versterkt door de vitaliteit van teams|organisaties. Juist door te kijken naar de aspecten die de omgeving|situatie voor een medewerker vitaal maken, versterkt de vitaliteit en de duurzame inzetbaarheid van de medewerker.

  2. Bianca Hofman op

    Misschien moeten we eens afstappen van het stigma dat oudere werknemers meer gezondheidsrisico’s lopen. Er zijn legio vitale oudere werknemers die goed presteren en nog steeds gemotiveerd zijn in hun werk. Vitaliteit geldt mijn inziens voor elke leeftijd. Om oudere werknemers langer te laten (moeten) werken is een mentalteits verandering nodig van werkgevers. Leeftijdsbewust personeelsbeleid is niet nieuw maar wordt amper nog toegepast.

  3. Willem Broekhuizen op

    Ze lang we aanlopen tegen de percepties van werkgevers, die menen dat ouderen vaker ziek en duur zijn zal er geen collectieve demotie van de grond komen.