Nog € 700.000 voor duurzame inzetbaarheid in het MKB

0

Voor 2018 is er nog 700.000 euro beschikbaar voor duurzame inzetbaarheid in het midden- en kleinbedrijf (mkb).

Dat meldt het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid in de Rijksbegroting voor 2018. De subsidie is onderdeel van het project ‘Duurzame inzetbaarheid in het MKB’ dat al gestart is in 2014. Toen werd er in totaal 5 miljoen euro beschikbaar gesteld.

Voortrekkersrol

Doel van het programma is om mensen tot hun pensioen fit te houden voor de arbeidsmarkt. Ook binnen mkb-organisaties moet er structureel aandacht komen voor duurzame inzetbaarheid. MKB-Nederland heeft hier de afgelopen jaren een voortrekkenrol in vervuld bij de ondersteuning van mkb-bedrijven op het terrein van duurzame inzetbaarheid. Eind 2018 moeten ten minste 1000 bedrijven actief zijn geholpen bij het invoeren van de nodige maatregelen in de praktijk.

Te weinig tijd

Duurzame inzetbaarheid is voor veel organisaties een belangrijk thema. Toch heeft HR vaak onvoldoende tijd voor bijscholing en is de ruimte voor zelforganisatie schaars. Dat bleek tijdens het XpertHR Colege over duurzame inzetbaarheid.

‘Internationale onderzoeken tonen aan dat medewerkers autonomie, verbinding met anderen en mogelijkheden om zich te blijven ontwikkelen nodig hebben’, zei de ontwikkelingspsycholoog Aukje Nauta. Maar uit de peiling die ze vervolgens hield bij haar toehoorders bleek dat het daar nog wel aan schort. Als grootste obstakel voor leren op het werk noemt 62 procent te weinig tijd en 16 procent te weinig geld.

Duurzame inzetbaarheid loont

Een ‘zorgelijke’ uitkomst, vond Nauta. Dat gold ook voor de antwoorden op de vraag of medewerkers zelf mogen bepalen hoe ze hun werk uitvoeren. Ronduit ‘nee’ zei 11 procent en ‘ja, soms’ 44 procent. ‘Deze cijfers zijn lager dan een recent onderzoek van TNO over het gevoel van autonomie op de werkvloer. ‘Ik snap dat het ingewikkeld is, maar investeren in duurzame inzetbaarheid loont. Als jij laat blijken dat je houdt van je medewerkers, krijg je daar hardwerkende collega’s voor terug met hart voor de zaak.’

XpertHR College terugkijken

Het XpertHR College over duurzame inzetbaarheid is een initiatief van XpertHR. De kijkers die op 13 september live meekeken, beoordeelden het webinar met een 8,6. Wil je het XpertHR College van Aukje Nauta terugkijken? Dat kan! Meld je aan voor het XpertHR College en je krijgt de link waarmee je het webinar kunt terugkijken toegestuurd. Klik hier voor meer informatie >>>

Lees meer over:

Over Auteur

Marloes Oelen is contentcoördinator van XpertHR. Met haar journalistieke blik zorgt zij ervoor dat jij helemaal niks mist.