NLdoet: vrijwilligerswerk onder werktijd draagt bij aan het werkgeluk

0

Tijdens NLdoet kunnen uw werknemers andere organisaties helpen of dragen vrijwilligers iets bij in uw bedrijf. Van een middagje in een bejaardentehuis tot vuilprikken op het strand. Afgelopen vrijdag en zaterdag staken tussen de 300.000 en 350.000 de handen uit de mouwen tijdens NLdoet. 

30 procent van werkend Nederland doet aan vrijwilligerswerk. Uit onderzoek van ING blijkt dat degenen die nu geen vrijwilligerswerk doen dit wel doen als hun werkgever hiertoe mogelijkheden biedt. Het aantal vrijwilligers in Nederland zou dus stijgen als organisaties dit faciliteren. 85 procent van respondenten van het ING-onderzoek vindt zelfs dat het verplicht moeten worden om iets terug te doen voor de samenleving. Denk daarbij aan vrijwilligerswerk, stageplaatsen creëren en meer aan het milieu denken. Door dit te stimuleren en te faciliteren, zou de werkgever materialen kunnen aanbieden, het vrijwilligerswerk onder werktijd inplannen, een aantal projecten bieden waaruit werknemers kunnen kiezen of een budget beschikbaar stellen.

Werkgeluk

70 procent van de respondenten vindt het belangrijk om iets voor de samenleving te doen. Daarbij geven zij aan dat het hun werkplezier vergroot, doordat ze nieuwe mensen leren kennen, maatschappelijk bezig zijn, nieuwe ervaring opdoen en het een voldaan gevoel geeft. Momenteel kunnen de meesten niet aan vrijwilligerswerk doen, doordat er een gebrek aan tijd is. Zodra een werkgever dit faciliteert, zal dus ook het werkgeluk van medewerkers omhoog gaan.

 

Lees meer over:

Over Auteur

Sacha Luijkx is redacteur bij XpertHR Actueel. Met haar perfectionistische en pro-diversiteitsblik voorziet zij u van alles wat u moet weten rondom HR.