Neem je hond mee naar werk!

1

Het meebrengen van een hond naar kantoor heeft voordelen. Er zijn dan ook werkgevers die het meebrengen van hond een stimuleren. Dus neem je hond mee naar werk.

Zo biedt airbnb haar medewerkers de gelegenheid om hun hond mee te nemen naar kantoor. De hond is als gezelschapsdier goed voor de sfeer en de productiviteit. Als huurvoorwaarden en allergieën het meenemen van een hond niet in de weg staan, zouden werkgevers er eens over moeten nadenken, zo pleit consultant Sophie Deering. Ze zet enkele voordelen van het meenemen van de trouwe viervoeter naar kantoor op een rij:

 1. Reduceren van stress. Volgens onderzoek van de Virginia Commonwealth University helpen honden bij het verminderen van stress en zorgen zij voor meer tevreden medewerkers. Toen hier eerder over gerapporteerd werd op penoactueel.nl, zorgde dat wel voor wat discussie.
 2. Teamgeest versterken. Een kantoorhond zorgt voor (ver)binding tussen collega’s. Medewerkers willen in de buurt van de hond zijn en spenderen zo ook meer tijd samen. Dit bevordert samenwerking en kennisuitwisseling. Bij het aaien van een hond komt het hormoon oxytocine vrij. Dit hormoon ondersteunt bij het interacteren met anderen, zowel vreemden als vrienden en wordt ook wel het hormoon achter effectief teamwerk genoemd.
 3. Gezonder leven. Ook een kantoorhond moet regelmatig uitgelaten worden. Door deze taak onder collega’s te verdelen (op basis van vrijwilligheid) komen medewerkers in beweging en krijgen ze wat frisse lucht. Naast de gezondheidseffecten zorgt dit tevens voor stressreductie.
 4. Pauzes. Door korte pauzes te nemen bij voorkeur 17 minuten lang, na 52 minuten onafgebroken werken – wordt je super productief. Even met de hond knuffelen, spelen of wandelen zorgt ervoor dat je brein kan afdwalen om daarna weer met nieuwe energie werktaken op te pakken.
 5. Je hoeft je hond niet meer alleen thuis te laten. Niet alleen medewerkers profiteren, ook honden zelf. Ze hoeven niet meer een hele dag alleen thuis te blijven, wachtend op een ‘oppas’ die hen even snel uitlaat. En medewerkers hoeven niet te stressen om tijdig thuis te zijn voor het uitlaten van de hond.

Enkele aandachtspunten:

 • Ga na of honden in het pand zijn toegestaan.
 • Check of medewerkers niet allergisch of bang zijn voor honden.
 • Zorg ervoor dat de hond zich gedraagt.
 • Zorg dat er voldoende eten en drinken is voor de hond.

Bron: Undercover Recruiter

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.

1 reactie

 1. Sytske Martens op

  Ik heb bij een werkgever gewerkt, waar het (in het begin) toegestaan was dat honden meegenomen waren. Er komt echter meer bij kijken. Er waren op het secretariaat een bobtail (heel veel haren, dus meer schoonmaak). Een golden retriever, die in principe heel rustig onder het bureau lag, maar zo nu en dan de neiging had even een grom te laten horen, wat bezoekers wel eens kon laten schrikken. Een golden retriever bij de kassier, die ws. veel dingen te eten kreeg die niet echt goed voor hem waren; de hond stonk vreselijk en daarmee het kantoor. Als ik er binnen moest, nam ik altijd een hap lucht en probeerde op de drempel mijn boodschap af te handelen. Verder was er nog een klein keffertje (merk onbekend voor mij) bij een afdelingshoofd. Volgens mij gaf deze hond geen problemen. Ik erken de voordelen zoals hierboven genoemd, maar vond de overlast toch dermate dat ik het nodig vond dat er uiteindelijk op aangestuurd is het niet meer toe te staan.