Nederland heeft uitstekend arbeidsklimaat

0

Nederland is een stimulerende omgeving is om human capital te laten renderen, zo blijkt uit The Human Capital Report. Nederland neemt hiermee de vierde positie in op de wereldranglijst.

Het World Economic Forum (WEF) heeft voor de eerste maal een ranking van landen gemaakt naar de mate van investeringen in de beroepsbevolking (kennis, vaardigheden, en ervaring van werknemers) en gerapporteerd in The Human Capital Report.

Attractieve kennisclusters

De voornaamste bevindingen van dit rapport zijn volgens onderzoeker Prof.dr. Henk Volberda dat Nederland een stimulerende omgeving is om human capital te laten renderen dankzij attractieve kennisclusters, goede arbeidsvoorzieningen en ondersteunende infrastructuur. Nederland heeft hierdoor een goed arbeidsklimaat. Ook op de dimensies gezondheid en welzijn scoort Nederland goed met een vierde positie.

Rendement kan hoger
Op “onderwijs” (7e positie) scoort Nederland goed, maar de deelname aan hoger onderwijs en het rendement kan worden verbeterd. Op “beroepsbevolking en werk” (8e positie) zijn verbeteringen mogelijk in de arbeidsparticipatie, deelname van vrouwen aan het arbeidsproces en de productiviteit van de Nederlandse werknemer in verhouding tot zijn salaris. Ook op aspecten als een evenwichtige levensverhouding van vrouwen ten opzichte van mannen, obesitas onder volwassenen, en werkstress heeft Nederland nog een inhaalslag te maken. Voor productiviteitsverbetering is vooral een gezonde en goed uitgeruste beroepsbevolking nodig.

Slimste beroepsbevolking
Zwitserland, Finland en Singapore hebben de slimste beroepsbevolking volgens het rapport. Op de dimensies van human capital (gezondheid en welzijn; onderwijs; beroepsbevolking en werk; en een stimulerende omgeving om human capital te laten renderen) scoren Zwitserland, Finland en Singapore uitmuntend.

Het topinstituut INSCOPE: Research for Innovation onder leiding van Henk Volberda, Professor of Strategic Management & Business Policy aan Rotterdam School of Management, Erasmus University (RSM) is partnerinstituut van het WEF en verzamelde de gegevens voor Nederland.

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.