Meer risico op MS bij nachtwerk in tienertijd

1

Tieners hebben door nachtwerk een grotere kans op de ziekte multiple sclerose (MS). Dat blijkt uit Zweeds onderzoek dat dinsdag is gepubliceerd.

,,Onze analyse toont een duidelijk verband tussen het nachtwerk op jonge leeftijd en de mensen met MS”, zo zei hoofd van het onderzoeksteam van het Karolinksa Instituut, Anna Hedström.

De onderzoekers ontdekten dat degenen die nachtdiensten hadden gedraaid voor hun 20e, maar liefst twee keer zo veel risico liepen op MS.

,,Als je nachtwerk doet, raakt je biologische klok van slag en slaap je minder goed. Beide problemen zijn een aanslag op het immuunsysteem”, aldus Hedström.

Voor de onderzoekers kwam het resultaat ook als een verrassing. ,,Ik denk niet dat iemand dit had verwacht. Dit is moeilijk uit te leggen.”

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.

1 reactie

  1. toch in Nederland maar eens zo’n onderzoek houden, Zweden heeft toch wel een ander werk cultuur.
    en of ze ook een ander feest cultuur hebben? je zou ook eens zo’n onderzoek naar de jongere bezoekers van nacht gelegenheden kunnen doen.(disco ed.) dan heb je nog extremer omstandigheden bijv. met drank,roken enz.nieuwsgierig wat daar uit zal komen.