‘Meer oog voor gezondheid hogeropgeleiden’

0

Werkgevers hebben meer oog voor de gezondheid van hogeropgeleiden dan van lageropgeleiden.

Dat zegt Sieger Koeman, projectleider Werkfruit en directeur van Bedrijfsfruit.

Volgens Koeman bestellen werkgevers in de dienstverlenende sector veel meer bedrijfsfruit dan werkgevers in andere sectoren: ‘Denk aan advocatenkantoren, verzekeraars en hoogtechnologische bedrijven. Van productiebedrijven krijgen we wel offertes binnen, maar die haken bijna altijd af. Het lijkt erop of er voor lageropgeleiden minder goed gezorgd wordt op de arbeidsmarkt. Op een of andere manier vinden werkgevers van laagopgeleiden gezondheid minder belangrijk.’
Vaak leeft het thema alleen bij de afdeling HRM, die informeert naar de mogelijkheden. ‘Maar het MT schiet het dan af. Die zeggen dat mensen zelf maar een appel mee moeten nemen. Men vindt gezondheid een verantwoordelijkheid van mensen zelf, en ervaart al het andere als betutteling. De enige uitzondering zijn Scandinavische productiebedrijven. Dat bewijst voor mij dat het echt een cultuurverschil is.’

Minder aandacht voor gezondheid

Hoe komt het dat bedrijven met lageropgeleiden minder aandacht voor gezondheid hebben? ‘Arbeid moet in Nederland vaak zo goedkoop mogelijk zijn. En men ziet het als een kostenpost, in plaats van als een besparing. Terwijl het dat wel is. Uit allerlei onderzoeken wordt duidelijk dat de levensstijl verband houdt met de gezondheid van mensen. En dat verband is er ook op korte termijn, niet alleen op de lange. Wanneer je in de lente en zomer niet goed eet, ben je in de winter bevattelijker voor verkoudheid en griep. Je kunt er dan donder op zeggen dat mensen ziek worden. En bedrijven vragen zich maar af waar die verschillen in ziekteverzuim vandaan komen.’

Raad voor Volksgezondheid en Zorg

Onlangs verscheen een rapport van de Raad voor Volksgezondheid en Zorg (RVZ). Daarin concludeert men dat de levensverwachting van hoogopgeleiden sneller stijgt dan die van laagopgeleiden. Daarnaast neemt het aantal gezonde jaren van laagopgeleiden zelfs af: een laagopgeleide vrouw krijgt al rond haar 52ste gezondheidsproblemen. Een hoogopgeleide vrouw maakt dat pas op 72-jarige leeftijd mee.

Maatregelen

De RVZ pleit daarom voor ingrijpende maatregelen om met name slechte eetpatronen tegen te gaan. De BTW op eten moet van 6 naar 19 procent, zodat eten duurder wordt, er moet een extra belasting voor slecht voedsel worden ingevoerd, en zorgverzekeraars en gemeenten moeten volgens de RVZ fors investeren in preventie.

Basti Baroncini, redacteur P&Oactueel. 

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.