Meer arbeidsongeschiktheid door psychische dan fysieke klachten

0

In Nederland zijn meer mensen arbeidsongeschikt vanwege een psychische aandoening dan vanwege een fysieke aandoening. Het is voor het eerst dat het aantal psychische problemen groter is dan de fysieke onder arbeidsongeschikten.

Volgens cijfers van het CBS waren in januari 2015 bijna 823.000 mensen arbeidsongeschikt. Hiervan kampten meer dan 415.000 medewerkers met een psychische aandoening of een gedragsstoornis.

Veel stress onder jongeren

Psychische aandoeningen, zoals stress, komen in verhouding vaak voor bij jongere werknemers. Pas wanneer werknemers ouder dan 45 worden, beginnen lichamelijke klachten een groter probleem te vormen dan psychische.

Volgens Jan Derksen, hoogleraar klinische psychologie, ligt dit voor een groot deel aan de opvoeding. Kinderen worden te bescherm opgevoed, waardoor ze op latere leeftijd minder gewend zijn om met kritiek om te gaan. ‘Als ze in hun eerste functioneringsgesprek horen wat niet goed gaat, zijn ze gelijk van slag en gaan ze naar een psycholoog’, zegt de hoogleraar tegen Trouw.

Werkdruk

Het aantal mensen dat niet in staat is te werken vanwege een psychisch probleem groeit al hard sinds 1998 en het lijkt er tot nu toe niet op dat deze tendens doorbroken wordt. De werkdruk komt namelijk steeds hoger te liggen en in sommige sectoren is daar nog niet veel aandacht voor bij werkgevers, aldus de Inspectie SZW in haar jaarverslag.

Derksen is al langer op de hoogte van de stijging aan psychische klachten onder werknemers. ‘Het lijkt wel of iedereen tegenwoordig een psychische stoornis heeft. Er wordt veel te veel gepsychologiseerd en gemedicaliseerd.’

Vergaande gevolgen

En dat terwijl de hoogleraar denkt dat we de meeste oorzaken van stress makkelijk zelf kunnen oplossen. Psychologen moeten dan ook kritischer tegen klachten van cliënten aankijken. ‘Vroeger schaamden mensen zich als ze zich somber voelden, tegenwoordig eisen ze hulp. Artsen moeten zich echter bij elke klacht afvragen of het echt een aandoening is.’ De gevolgen van arbeidsongeschiktheid gaan immers ver. Wanneer je op jonge leeftijd arbeidsongeschikt wordt verklaard heb je weliswaar niet meer de maken met werkdruk, maar thuiszitten maakt veel mensen ook ongelukkig. ‘Werk geeft structuur. We moeten als samenleving in de opvoeding, het onderwijs en op de werkvloer vooral proberen te voorkomen dat mensen worden afgekeurd’, concludeert Derksen.

Bron: Trouw, NOS, CBS.nl, Inspectie SZW

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.